fbpx

Other Trips2

Van Trips2Cities tot Trips2……

Wij reizen om te leren

Reizen en de wereld ontdekken is ons leven … of het nu in Spanje, Europa of elders is .. we houden gewoon van reizen op te leren! Vooral ook de plaatselijke cultuur prikkelt onze interesse! Dus we delen via deze blog ook graag onze ervaringen die we opdoen op onze andere reizen … REIS je mee?

Trips2Cities

Bilboa

City break naar Bilbao: een ongewoon gewone stad!

Citybreak

De city break formule heeft een vaste plaats gevonden bij de reislustige medemens. City break is zowat de natuurlijke opvolger van de city trip.  City break is dus iets dat je meer keren per jaar doet dan de wat ouder en modester city trip. Komt ook door luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties die actief op dit verschijnsel sprongen met aantrekkelijke tarieven en all-in formules. Zij (de professionals en de medemensen, niet noodzakelijk in die volgorde) leerden de Vlaming dus op city break gaan.

Dit maar om te zeggen dat wij zeer onlangs op city break gingen naar Bilbao. “Bilbao?” vraagt u! Jazeker! Vanuit ons standpunt genomen: u neemt een roadmap van Spanje – ja die dingen bestaan nog – en vanaf Málaga trekt u een ononderbroken lijn richting pal noord. Wanneer u terug zeeblauw tegenkomt en het er bovendien wat stedelijk uitziet bent u in het Baskische Bilbao. Gelukkig hanteert Vueling diezelfde rechte lijn, wat maakt dat u op minder dan anderhalf uur vliegen ter plaatse bent. Bovendien heeft de luchthaven ter plekke zowat het formaat van die van Deurne en ligt ze idem dito ze niet ver van het stadscentrum. 

Vliegen naar Bilbao

Rechtstreekse vluchten zijn ook mogelijk vanaf Brussel,  Amsterdam, Rotterdam/Den Haag, Dusseldorf, Paris-Orly en Charles De Gaulle en vanuit zowat alle co-Spaanse luchthavens, inclusief de eilanden.

Charmante oude binnenstad

Bilbao is, waarde lezer, een fijne stad. Een heel fijne stad zelfs met bijvoorbeeld een meer dan charmante oude wijk (Casco Viejo), uitnodigende wandelboulevards langs weerszijden van de rivier Nervión (bloemenmarkt op zondag) en, zeker een must, de Plaza Nueva met onder haar bogen een grote keuze aan barretjes, restaurantjes, terrasjes, (Pinxtos, remember) winkeltjes enzovoort. 

Nog aan het plein (Plaza Arriaga) en vertrekpunt van tal van wandelbezoeken staat het statige Teatro Arriaga. Dit (muziek)theater is zeker ook de moeite voor een bezoek binnenin. Bij interesse om een show of (opera)concert mee te maken: hou er rekening mee dat de voertaal dikwijls het Baskisch (=Euskadi) is.

Mooie gevels

Voor shopping en aanverwante tijdverdrijven zijn er de grote boulevards aan de overkant van de rivier, zoals de Gran Via Don Diego Lopez de Haro. Wat daar, en in de zijlanen en -boulevards opvalt is het grote aantal erg mooie gevelpartijen en het feit dat die zowat altijd tot op een identieke hoogte, tot zowat 6 verdiepingen, zijn gebouwd. Het doet niet zelden aan de Parijse boulevards denken. Wat nog opvalt: Bilbao is een propere stad met heel wat groen!

GUGGENHEIM MUSEUM

Een must voor elke bezoeker van Bilbao. En dus ook voor ons, op onze laatste dag, na een fijne wandeling langs de Nervión, de beste manier om het prachtige gebouw in al haar glorie te zien verschijnen. Geopend in 1997, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Owen Gehry, een investering van ruim 70 miljoen euro. Het Guggenheim is, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar, op zich alleen al verantwoordelijk voor de herprofilering van Bilbao tot een cultuurbestemming 1ste cat. Kunstcollecties van voornamelijk 20ste en 21ste eeuwse kunst. Maar het gebouw is veruit het belangrijkste kunstwerk. Bestel tickets online via www.guggenheim-bilbao.eus.          € 13,00 voor volwassenen maar gratis tot 18 jaar en €6,50 18-26 jaar en 65+.

Zaken die we niet echt de moeite vonden: de Artxanda funicular, goed voor een mooi uitzicht over de stad, maar bij wind vlieg je er zowat uit je schoeisel. Vrij prijzig voor wat het is en een onbestaande horeca; de Calatrava-brug over de rivier: mooi en uiteraard gratis, maar Santiago Calatrava heeft opzienbarender dingen gebouwd, in bv. Valencia en Luik; San Mamés voetbalstadion: een duplicaat van zovele sportstadia, voor een voetbalploeg die enkel Baskische spelers aanneemt.

Even naar de zee

Wel te doen, op een zondag: neem de metro in het centrum van de stad, bijvoorbeeld in het station Campo Viejo, in de richting van de haven en de zee (Plentzia), en stap uit in Algorta. Wandel dan naar beneden zeewaarts. Binnen de 5 minuten komt u allerlei barretjes met terrasjes tegen.  Overal immens veel volk binnen en buiten. Ambiance verzekerd!
Conclusie: Bilbao: een fijne stad om naar terug te keren

Onze ReisQuotes

“Take only memories, leave only footprints ” – Chief Seattle