fbpx

Wat met de duizenden appelsienen in Málaga?

Plaza Naranjas

Circulaire oplossing voor stedelijke sinaasappels 

U kent ongetwijfeld de legendarische sinaasappels uit Spanje. Sinterklaas bracht ze mee. Marbella noemde er zelfs een pleintje naar. Wellicht zag u daar, of misschien langs de boulevards van Málaga, de vruchten fotogeniek aan de sinaasappelbomen hangen. Het zijn, in die hoofdstad van de Costa del Sol, 6.875 bomen, met jaarlijks ongeveer 600.000 kilo vruchten. Dan zag u zonder twijfel ook het resultaat als die sinaasappels van de bomen vallen. Juist: het ziet er na enkele dagen echt niet uit.   rediënten gaan dienen. 

In Holland pellen ze als de beste!

Het stadsbestuur van Málaga erkende het probleem en schreef, daartoe geïnspireerd door de vereniging ‘Almijara’, een ideeënwedstrijd uit om het vernietigen en als afval verbranden van die 6.000 ton sinaasappels te vermijden. De wedstrijd werd met glans gewonnen door het Nederlandse bedrijf PeelPioneers (Den Bosch), dat een duurzame en economische oplossing uitwerkte als alternatief voor het arbeidsintensief verzamelen en vernietigen van de bittere oogst. De schillen worden, vanaf de nakende start van de samenwerking, verwerkt tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Hoe ze dat zien ontdekt u op https://en.peelpioneers.nl

Niets gaat verloren

Dit is meteen ook een oplossing voor het door stedelijke luchtvervuiling inmiddels achterhaalde gebruik van de vruchten in de productie van sinaasappelmarmelade. De voornamelijk Britse en Franse markten worden intussen bediend met kwalitatieve vruchten uit onverdachte akkers.

Je ziet voor alles is er een goede duurzame oplossing …