fbpx

Ferias

Het ontstaan van de Feria !

Elke stad en elk dorp in Andalusië heeft zijn eigen feria of jaarmarkt, en het zou mogelijk zijn, als men een bovenmenselijk uithoudingsvermogen had, de hele zomer door te brengen met het volgen van deze feesten in Andalucia.

De jaarlijkse zomerferia ontstond in de Middeleeuwen en was het belangrijkste middel voor de uitwisseling van plaatselijke produkten binnen het koninkrijk. Nog steeds vindt de eerste feria plaats in Sevilla in april (twee weken na Semana Santa) en de laatste in Jaen alhoewel de kalender van 2022 nog niet compleet is en zou het best kunnen dat San Pedro de Alcántara de laatste is ergens eind oktober.

Het logo van de officiële vereniging van de
Andalusische Feria

De feria Kalender 2022

Hieronder kan je de voorlopig officiële kalender downloaden van de ferias 2022!

Voor een update kan je best linken met deze website https://www.asociaciondeferiantesdeandalucia.com/fechas-ferias-2022//

Van veemarkt naar groot volksfeest in Sevilla

De geschiedenis van de feria in Sevilla gaat terug tot 1850 onder de vorm van een “veemarkt”! Een Catalaan en een Bask organiseerden een feest voor de mannen die op het vee pasten ’s nachts en die tijdens het drinken van wijn opschepten over de kookkunsten van hun vrouwen. Op een bepaald moment ging het feestgedruis gewoon over naar de dag. En zo werd er dag en nacht gefeest!
De Sevilianen kregen die feestjes in de gaten en vonden het geweldig om deze te gaan bezoeken om te gaan eten, drinken, zingen en dansen.
Want als er kan gefeest worden zal een Andaluciër er alles aan doen om een feestje te bouwen. Na de Semana Santa kreeg de feria een herdenking toebedeeld van de één of de andere heilige maagd om de feestweek toch een religieuze tint mee te geven.

De dag en avond Feria

DE DAGMARKT – FERIA DEL DÍA

De “dagmarkt” vindt traditioneel plaats in de straten van de stad zelf. De straten zijn afgesloten voor het verkeer en ook de handelszaken sluiten de deuren voor deze week. Tafels en stoelen worden neergezet en de bars serveren eten en drinken op straat, terwijl op elke hoek muziek klinkt. Mensen van alle leeftijden zingen en dansen, en bezoekers zijn altijd welkom. In de steden aan de Costa del Sol en in andere steden is het nu gebruikelijk dat de dagmarkt wordt gevierd op het “Recinto Ferial” (Feria-terrein).

DE AVONDMARKT


s Avonds verplaatst de kermis zich naar het openbare kermisterrein of “recinto ferial” aan de rand van de stad. Er is een traditioneel pretpark met veel attracties voor de kinderen en “casetas” (tenten) opgezet door de verschillende clubs, verenigingen en politieke partijen van de stad. Sommige van deze tenten bieden live-entertainment en alle zijn uitgerust met een volledige bar.

Veel van de “casetas” (sommigen zouden zeggen te veel) zijn alleen op privé-uitnodiging. Buitenstaanders zijn er altijd welkom. Vraag gewoon of je naar binnen mag, zo niet, probeer dan de volgende. En als je pech hebt, is er altijd nog de grote “Caseta Municipal” die door het gemeentebestuur is opgezet en voor iedereen toegankelijk is.

Op sommige avonden is er een zanger van topniveau, waarvoor aan de deur kaartjes worden verkocht tegen een redelijke prijs. Deze zijn gewoonlijk erg populair en vaak uitverkocht, dus als u echt naar binnen wilt, kunt u beter vroeg in de rij gaan staan.

Casetas

Na enige tijd werden de feesten populairder dan de veemarkt en deze werd dan ook naar de achtergrond verdrongen in de aandacht. Om de veehandelaren te beschermen tegen de weersomstandigheden werden er overkappingen neergezet die later omgevormd werden tot volwaardige tenten (casetas). In die tenten hoorden natuurlijk ook tafels en stoelen thuis en vervolgens werden er al snel keukens ingericht en wijnvaten naar binnen gerold. 

Sevilla de eerste echte feria


De eerste feria vond plaats op een stuk land aan de rand van Sevilla, naast de Puerta de San Fernando, die afgebroken werd in 1863. In dat jaar werd een grote poort gemaakt van planten die diende als de eerste hoofdingang van de feria. 

In 1886 werd “La Pasarela” gebouwd, een poort die meerdere jaren gebruikt werd, tot 1920, als de hoofdingang van de feria. Vervolgens werd er jaarlijks een andere poort in de vorm van een boog gebouwd, steeds alleen voor dát jaar bedoeld als hoofdingang. 
Feria
Ook in andere steden wordt een poort geplaatst
Feria Sevilla Poort 2022

Vanaf 1966 veranderde de vorm van de hoofdingang, van een boog in een replica van een gebouw in Sevilla en dit werd vervolgens een jaarlijkse traditie (zie de fotobanner).  Dit is ook zo het geval in andere steden. Ze maken een replica van een belangrijk gebouw van de stad en maken een er een waar licht spektakel van.

Met het verstrijken van de jaren werden de gebouwen steeds mooier gebouwd en steeds groter in omvang. 

De start van de feria

Het ontsteken (alumbrao) van de verlichting van de hoofdingang (dat gebeurt vóórdat in de overige “straten” op het feriaterrein de verlichting ontstoken wordt) bij het begin van de feestweek is voor de Sevilianen nog steeds een erg emotioneel moment, waarna het feest begint. Deze alumbrao in Sevilla vindt op de maandagavond om 24:00 uur plaats. In Malaga start deze met een groots vuurwerk op vrijdag op het strand van La Malagueta!

Gans de zomer van feria naar feria …

Alcaucin Feria Schuimfeesten augustus

Elke stad of dorp viert zijn Feria

De letterlijke vertaling van Feria is kermis, een beurs of een soort van jaarmarkt. Voor de Spanjaarden betekent de Feria wel véél meer dan dat!

Ieder dorp of stad heeft een jaarlijkse feria. En elke feria heeft ook wel zo zijn eigen karakter! Zo begint de feria in de dorpen met een soort van knallen! Die knallen zijn te horen als echo’s tot ver buiten de dorpsmuren om zo de omwonenden te verwittigen dat de feestelijkheden van start gaan! Nu is daar door de jaren heen veel protest tegen geweest om de dieren te beschermen tegen de vreselijke schoten. En het stopt niet alleen met de aankondiging maar telkens er een nieuw onderdeel plaatsvindt tijdens de feria! Dat gaat van de paella pan die wordt aangevoerd en waar iedereen mag van meesmullen tot de verkiezing van de Miss en Mister Feria van dat jaar !

Leuk zijn wel de schuimfeesten ….. een schuimkanon en een waterspuit .. meer is er niet nodig voor een middag vol plezier voor jong en oud.

De bekendste en eerste feria in Andalucía is die van Sevilla en de laatste is die van Jaén. Wij zijn uiteraard grote fan van die van Malaga ! Nochtans vinden we die van Velez Malaga een pak gezelliger en intiemer ! En vooral een pak frisser ! Want tijdens de feria in Málaga kan het in augustus behoorlijk “heet” zijn en dan worden de feria fans wel eens iets sneller dronken als normaal! Maar als je ze dan de Sevillana zie dansen dan voel je de positieve vibes tot in de toppen van je tenen en krijg je instant zin om mee te dansen … ! Volgens ik hoor van mijn Spaanse vriendinnen gaat ook deze traditie verloren behalve in de dorpen daar leeft “Flamenco” nog steeds!

The dress!

La vestida ! Het is steeds minder gebruikelijk dat de plaatselijke dames hun traditionele feriajurk of de heren de “traje corto” dragen om naar de feria te gaan. De redenen hiervoor zijn de hitte en de kosten. In sommige steden zoals Malaga en Estepona is slechts een minderheid van de mensen traditioneel gekleed, in andere steden zoals Sevilla of Jerez is de meerderheid van de mensen nog steeds traditioneel gekleed. Nu wil het wel lukken dat één van de naaisters van de collectie van mijn dochter haar online shop met handgemaakte babykleding “Peekaboe”, een krak is in het maken van Flamenco jurken! Dus mocht je er ééntje willen : de kostprijs voor het maken zonder de stof is om en bij de 200 €!

Mijn kleedje van River Woods is toch wat Spaans getint

Je vervelen tijdens je vakantie in Andalucia ga je zeker niet doen ! Vertier genoeg en overal voor ieder wat wils !