fbpx

Tropical & Exotic trip with PLAN A

Als ze me vragen voor een Tropical en Exotic Plan, dan sta ik onmiddellijk op de eerste rij te trappelen van ongeduld, zelfs zonder te weten wat het plan echt inhoudt! “Tropical” laat me denken aan iets tropisch lekkers en “Exotic”, tja, laat daar maar even je verbeelding werken!

Wetende dat An & Elena van Plan A me mee op sleeptouw zouden nemen, maakte het “plan” nog exotischer, maar ik had er toch alle vertrouwen in!

Samen met mijn geadopteerde Canadezen , waarover later meer, ontmoette ik An & Elena aan een centraal en makkelijk te bereiken punt om ons van daaruit met een busje naar onze eerste “Tropical & Exotic”-afspraak te brengen.

Het busje nam ons eerst mee richting La Herradura, een prachtige rotsachtige streek langs de kust richting Almeria.

Eénmaal aangekomen werden we verwelkomd door de enthousiaste eigenares van de finca. Snel stonden we temidden wel duizenden tropische planten en bomen.


Finca in La Herradura
Plan A
Trips2Malaga

De spaans sprekende eigenares van de finca legde ons haarfijn uit welke vrucht aan welke boom hing, hoe de bestuiving tot stand kwam en hoe krachtig de geneeskrachtige werking van elke vrucht wel kan zijn. Elena vertaalde voor ons alles netjes naar het Engels en indien nog niet goed begrepen kon An altijd bijspringen in het nederlands!

Zo hebben we geleerd dat, en mannen let nu vooral goed op, de avocado het natuurlijke viagra is! Geen blauw pilleke meer maar wel een heerlijk groene avocado, die trouwens een vrucht is en geen groente! Elke vrucht die pitten draagt is FRUIT : zo is ook de tomaat fruit…, maar de aardbei eigenlijk een groente. Ingewikkeld wellicht, maar laten we maar uitgaan van wat ons is aangeleerd!

Cherimoya is heel gezond ook als smoothie
Mango’s klaar om te oogsten 

Na de leerrijke rondleiding mochten we allemaal plaatsnemen in de gezellige tuin waar we een bordje “Tropisch en Exotisch” fruit voorgeschoteld kregen.

MMMMM : Van banaan tot papaya, van avocado tot mango en cherimoya en nog zoveel meer!

Bordje vol gezond
An van PlanA kijkt toe! 
Ga mee op tour in Andalucia met PlanA en ontdek de plantages

Behalve de degustatie kregen we nog een paar zeer valabele tips mee :

 • Hou de pitjes van de papaya bij :
  • eet gedurende 5-6 dagen elke avond voor het slapengaan een 6 tal pitten en zo worden de vetten afgebroken in je lichaam. Niet langer dan 6 dagen want dan neem je behalve de vetten en toxische stoffen ook levensnoodzakelijke vitaminen mee. Ook zal het toiletbezoek iets vlotter verlopen.
  • De overige pitjes laat je drogen op een stukje keukenrol en kan je mee in je pepermolen stoppen… een natuurlijke zoute smaakmaker !
 • Gooi nooit je avocado-pit weg :
  • Leg de pit waarvan het bruine omhulsel is verwijderd in water. Komt er een wortel uit dan kan je de pit opnieuw planten in een pot of, zo de wortel al een 20 cm groot is, in de volle grond.
  • Hou je veel vocht vast, rasp dan de pit zoals gember en maak er thee van ! Hou er wel rekening mee dat je geen trip van uren plant. Een toilet in de buurt is aangeraden.
  • Je kan de overige gedroogde pitten verpulveren als kleine pitjes en gebruiken in je yoghurt; sla enz , deze zorgen voor een reiniging in je lichaam.

De meeste bewoners van de Axarquia leven de dag van vandaag van de fruit- en groententeelt. Nochtans heeft deze bedrijvigheid een generatie overgeslagen. Avocado’s en mango’s, net zoals zoveel ander subtropisch en exotisch fruit, is maar de laatste jaren terug “in de mode”. Zo kunnen de bewoners van deze prachtige regio opnieuw leven van de opbrengst van de grond. Een tiental jaren terug stond het landschap hier nog vol olijfbomen. Spanje is, tussen haakjes, nog steeds de grootste producent van olijfolie van Europa!

Toen we deze tour deden was het volop het oogstseizoen van de ‘mango’s’. Wat is er nu lekkerder als een heerlijk verse mango?

Maar hoe raken die mango’s nu eigelijk ook tot in België of Nederland?

Wel daar weten wij nu alles van ! Plan A bracht ons naar het “ distributiecentrum “ van Trops, het grootste consortium van de sector in de Axarquia.

We hebben daar kunnen vaststellen hoe de mango’s worden verpakt en hoe de distributie verloopt en geloof ons: na de pluk heeft de mango ongeveer slechts 48 uren nodig om in de winkel in België of Nederland te geraken. Verser kan niet! Zeker als je NU en tot eind december mango’s koopt. nadien komen ze allicht uit Zuid-Amerika… en die hebben er wat langer als 48 uur overgedaan om op uw bord te belanden.

Elena van PlanA de beste gids van de Axarquia regio!http://planamalaga.com 

Wil ook jij meer te weten komen over al dit lekkers – ik heb nog niet de helft prijsgegeven van wat ik leerde en zag – en met je eigen ogen zien hoe Tropisch en Exotisch fruit op jouw bord terecht komt, plan dan nog vandaag uw tour met Plan A!

U kan An van PLan A ook contacteren via messenger van Facebook