fbpx

Córdoba, mei de feestmaand!

Op deze pagina nemen we u graag me op onze persoonlijke ontdekkingstochten en belevenissen in Córdoba!  Ondanks onze ziel in Málaga ligt heeft ook deze wonderbaarlijke stad een zéér speciale plek in ons hart!  Hier lijkt alles wat vroeger en nu met Andalusië te maken heeft tot leven te komen.  Enkel en alleen al kuieren door de witte steegjes toveren een glimlach op je gelaat!  

Een culinaire vondst ! Los Patios de la Marquesa


Verscholen in één wit steegje, C/ Manriquez, 4,  ontdekten we deze food market !

We hadden eerst wat drempelvrees om binnen te stappen, maar éénmaal onze angst (met een knipoog uiteraard) overwonnen kwamen we in een wirwar van terrasjes, pleintjes en 17 food & drink togen!  Van de klassieke tapa’s tot de Marokkaanse keuken, van koffie met churros tot heerlijke wijnen en bier van Cruzcampo .. u gaat hier niet met honger en dorst naar buiten!  Wij hebben de Marokkaanse gekozen maar de paella leek ook zeer smaalvol!

We laten u hier graag even meegenieten van het interieur en enkele tapa’s 

 

Los Patios de la Marquesa organiseert ook tal van events : voor alle info klik hier

Kippenvelmomenten bij de start van de bedevaart naar El Rocio

Kippenvelmomenten ! De start van de Romeria in Cordóba naar El Rocio 

Kennen jullie dat ook? Zo van die onverwachte momenten in je leven waar je tot dan toe alleen maar van kon dromen? En plotsklaps zijn ze daar en je wordt overweldigd door wat je ziet en mee mag maken en daarvan krijg je … goosebumps!

Verleden week was het de tweede keer in mijn leven dat ik totaal uit mijn lood geslagen naar de passerende menigte stond te kijken! Lees even mee ….

De eerste keer herinner ik me nog als de dag van gisteren! Ooit heb ik meegedaan met mijn toenmalig gezin aan het VTM reality programma “Dubbel Geboekt” ! Misschien zegt het je vaag iets, maar voor diegenen die het nooit hebben gezien leg ik hier even graag uit : 2 gezinnen beleven elkaars jaarlijkse vakantie ! Om even een voorbeeld te schetsen : de ene familie gaat elke jaar op zeilvakantie op de Nederlandse wateren terwijl het andere gezin liever een all-in vakantie beleefd in Turkije!

Beroepshalve (Ik heb er 20 jaar vakantiewoningen verhuurd) gingen wij elk jaar naar Italië en verbleven we, soms in een prachtige Toscaanse villa met privé zwembad, andere keren in een appartement in een gerenoveerde fattoria, maar telkens was Toscane of Umbrië onze vakantiebestemming.   Tijdens de opnames van Dubbel Geboekt in Siena waren we toen getuige van de voorbereidingen van de “Palio”! Ik kreeg tranen in de ogen bij het zien van de parade van de “contradas”, kippenvel van de feestvreugde die er heerste en werd overweldigd door een gevoel van gelukzaligheid. Ik had er zoveel over gelezen, geschreven, het aangeraden aan Italofielen, maar nooit zelf kunnen meemaken. Ik kon mijn geluk niet op!

En verleden week was het wéér van dat! Niet dat ik opnieuw heb meegedaan aan een reality-programma, laat me daar van gespaard blijven, haha, maar ons gepland uitstapje naar Córdoba kende een onverwacht “Happy End”!

Cordóba : Mei is de feestmaand

Mei is zowat DE feestmaand van deze prachtige stad met zijn rijke geschiedenis! De reden hiervoor is dat hier de lente onze Belgische zomer is, want tijdens juli en augustus smelt je hier zowat weg bij temperaturen van meer dan 45 graden.

Wij reden dus een uur of 2 om Los Patios de Cordoba te gaan bezoeken!

Nadat we er in de namiddag ettelijke hadden bezocht, moe van het aanschuiven en slenteren, besloten we om nog een laatste stop in te lassen en ons culinair te laten verwennen! Op weg naar de Mercado de los Patios de la Marquesa, een food market, botsten we bijna letterlijk op enkele amazones te paard!

We passeerden de heren te paard, net geplukt uit een Zorro-film! Daarachter stonden er vooral vrouwen en meisjes uitgedost in de typische kleurrijke flamencojurken te wachten op het startsein van de optocht.

Nu was mijn eerste gedacht dat alles te maken had met de feestelijkheden omtrent de Feria en/of Los Patios. Toen ik vroeg aan deze mevrouw wat er vandaag te doen was, vertelde ze me dat het de Romeria was op weg naar Rocio en ze 9 dagen onderweg gingen naar dit prachtig bedevaartsoord waar vele pelgrims vanuit alle hoeken van Andalucia en de wereld naar toe komen!

En daar stond ik weer: aan de grond genageld, overwelmd van geluk en starend naar de menigte !  Met jajaja daar had je ze opnieuw … de goosebumps!

Het meest vertederend vond ik deze drie kleine meisjes, die me op verzoek een kusje toebliezen.

En dan deze knapperd… en hij wist het hé .. de rechtmatige opvolger voor Antonio Banderas!

Negen dagen? Ik had al wel gehoord over Rocio, maar er nooit bij stilgestaan dat de dag van vandaag, anno 2018, nog zoveel pelgrims te paard, te voet , met paard en kar of in een woonwagen voortgetrokken door een tractor, negen dagen vrij konden nemen van hun dagelijkse beslommeringen! Maar dat is uiteraard hun eigen keuze !

De pelgrimstocht begint op Hemelvaart om te eindigen met Sinksen, nochtans zijn beide geen feestdagen in Spanje!

Dat zo een prachtige traditie nog lang mag blijven bestaan! We nemen je hier mee naar El Rocio van 2017!

 

Een woordje uitleg over Rocio vind je hier

Op mijn bucketlist zet ik zeker : ik ga in  2019 naar EL ROCIO … duimen jullie mee …