Spaanse wijn: veel volume, weinig centen.

Facebookmail

Spanje blijft de grootste exporteur ter wereld van rode wijn. Het land gaat daarmee Italië en Frankrijk voor. Spanje verkocht 22,8 miljoen hectoliter rode wijn in het buitenland. Italië komt op de tweede plaats met 21 miljoen hectoliter. Frankrijk maakt de top drie vol met 15 miljoen hectoliter.

Wat betreft de inkomsten uit deze exportcijfers kleurt het plaatje anders: Frankrijk casht 9 miljard euro, Italië 6 miljard en Spanje slechts 2,85 miljard euro. Oorzaak? De prijs van het druivennat! Spanje verkoopt z’n rode aan gemiddeld € 1,25 per liter. Italië doet beter met 2,78 euro en Frankrijk scoort ruim sterker met liefst € 6,00 per liter.

Volgens de Spaanse beroepsorganisatie ligt het probleem niet bij de kwaliteit van de wijn, terwijl de bulkwijn toch voor 12,6 miljoen hectoliter op het totaal doorklikt, maar bezitten Frankrijk en Italië een veel ruimere kennis van de internationale markten voor wijn dan de Spaanse wijnbouwers en exporteurs.

Freixenet Zum Wohl!

Nog nieuws dat weinig zal bijdragen een het Spaanse nationale gevoel: het cava-huis Freixenet verkocht 50,67% van z’n aandelen aan de Duitse drankengroep Henkell & Co. Die creëert daarmee de grootste groep ter wereld wat betreft schuimwijnen. Henkell, zelf onderdeel van de Oetker Group, had met Mionetto al de marktleider inzake Prosecco in huis en produceert zelf traditiegetrouw Henkell Trocken, Duitsland’s meest geëxporteerde merk van bubbels. De reden van de verkoop zou liggen bij oneinigheid over de toekomst bij één van de drie stichtende families. Aandeelhouders José Ferrer Sala en Luis Bonet Ferrer blijven met een minderheid in de groep.

Maar laat het vooral niet aan je hart komen ! SALUD !

 

Facebookmail