fbpx

Touren in de Provincie Córdoba

Het liefste wat we doen is gaan “touren”, gewoon de auto in en vertrekken naar op een voorhand gepind plekje.

Want we reizen om te leren …. en te genieten van cultuur, natuur en gastronomie ontdekt dus onze ROADTRIP IN CORDOBA SIERRA SUBBETICAS

Las Sierras Subbeticas

Dit prachtig stukje natuur wordt omgeven door 14 pittoreske dorpjes die vooral charme uitstralen en waar het authentieke Andalusische leven niet ver weg is. Een fantastische ROADTRIP IN CORDOBA SIERRA SUBBETICAS

Wij doen niet liever als gaan touren en dan afwijken naar mooie stadjes en dorpjes! 
De streek die wij prachtig vinden is het Nationaal Park : LAS SIERRAS SUBBBETICAS. 
Liefhebbers van berglandschappen en geologie kunnen hun hart ophalen in de Sierras Subbéticas, die tot “Geopark” zijn uitgeroepen. Een Geopark is een landschap van wereldniveau met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden/
In de kalkrotsen zijn pieken, kliffen, kloven en een groot aantal karstvormen gekerfd, allemaal bezaaid met stukjes vegetatie, gedomineerd door uitgestrekte olijfgaarden en enkele endemische soorten.
Water speelt een fundamentele rol in deze omgeving. Het ontspringt in talrijke bronnen zoals de Zambra en vormt beekjes die het landschap verzoeten. De rivieren vormen de rotsen en graven diepe ravijnen zoals de Bailón. De volkskunst heeft sommige van deze bronnen, die de bevolking bevoorraden, getransformeerd, zoals de Fuente del Río, in Cabra, en de monumentale Fuente del Rey, met meer dan honderd waterspuwers, in Priego.
Wandelend over de paden grenst u aan moeilijk begaanbaar karstgebied, zoals de Lapiaz de los Lanchares, die omhoog klimt naar de Picacho de la Virgen de la Sierra, waar een traditionele bedevaart wordt gehouden. Van hieruit kunt u, via een prachtig uitkijkpunt, de Poljé de la Nava zien en, op heldere dagen, de toppen van de Sierra Nevada.
Met de term karst worden alle verschijnselen bedoeld die te maken hebben met de oplossing van kalksteen in water. Karst doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door chemische verwering ten gevolge van de zure eigenschappen van regenwater.
Liefhebbers van bergwandelen en klimmen kunnen vanaf de hoogste top van Cordoba, La Tiñosa, een prachtig landschap zien dat bezaaid is met verschillende dorpjes. De rots, grijs en oker, contrasteert met de groene vegetatie die er uit oprijst. Dit is het geval voor de steeneiken en het struikgewas van mastiek- en kermeseiken, die op de zonnige plaatsen plaats maken voor meidoorns, matagallos en pioenrozen. Op het botanische pad van het Santa Rita bezoekerscentrum kunt u een staalkaart zien van de meer dan 1.200 plantensoorten in dit natuurpark. Wij hebben deze tocht nog niet ondernomen omdat ik last heb van hoogteziekte, ondervonden toen ik bovenaan de Sierra Nevada stond en dikwijls daarna elders. 
Als er een speleoloog in je schuilt dan zal je verrast zijn door de vele bestaande grotten en spelonken. De Sima de Cabra, waar u speleologie kunt beoefenen, en natuurlijk de beroemdste grot, Cueva de Los Murciélagos, uitgeroepen tot Natuurmonument. In dit archeologische juweel bevinden zich talrijke vondsten van merkwaardige zoogdieren en menselijke resten uit het Neolithicum, een periode waarvan het in Andalusië een grote exponent is. In deze streek met een grote traditie en geschiedenis zijn overblijfselen te vinden die teruggaan tot het paleolithicum, via afgodsbeelden uit de bronstijd, tot Iberische standbeelden. Onder de Romeinse overblijfselen is er een militie. Volgens mij meer dan het ontdekken waard! 
Om het belangrijke Arabische verleden te herdenken, is een wandeling aan door het labyrint van witte straatjes van Zuheros, genietend van het kasteel en de uitzichtpunten een grote aanrader. Het is ook een goed idee om de barokkunst te ontdekken in de kerken en op de pleinen van de gemeenten in de omgeving. U moet er de voortreffelijke gastronomie proeven, vergezeld van de plaatselijke wijnen en de internationale Anís de Rute. Tot slot kunt u uitrusten door te overnachten in het toeristische stadje Priego de Córdoba.
Alleen al deze beschrijving laat je wegdromen naar een ROADTRIP IN CORDOBA SIERRA SUBBETICAS.

Onze eigen foto’s van de Sierras Subbeticas

De mooiste dorpjes

Cabra

Het was net voor Kerst in 2019 dat we Cabra hebben bezocht, een drukte van jewelste en vooral aan het loterij kantoor ! Spanjaarden zijn nu éénmaal gek op alles wat met “het geluk van het winnen met de loterij” te maken heeft.

Ik was onmiddellijk gecharmeerd door het mooie versierde Ayutamiento of gemeentehuis. Noch moeite of kosten waren gespaard gebleven om de nodige Kerstversieringen aan te brengen.

Al goed het geen echte kamelen waren.

We hebben de sfeer in Cabra wat opgesnoven op het plein en zijn zo de “winkelstraat” ingetrokken, waar niet veel te beleven viel tot uit te komen op een schitterend pleintje, waar we ons te goed hebben gedaan aan een koffietje. En dan hadden we het een beetje gezien. Ondanks er nog tal van verborgen plekjes zijn, to much to see so little time!

De ontdekken pareltjes in Cabra

In de omgeving van de Plaza Vieja van Cabra ligt de Middeleeuwse wijk Het oog zal in verrukking worden gebracht door de prachtige tuin die de helling van de Calle Mayor omringt en die naar Castillo de los Condes de Cabra leidt, waar zijn Torre del Homenaje (donjon) opvalt. Dit kasteel, dat in de Arabische periode op de plaats van een Romeins fort werd gebouwd, maakte deel uit van de oude stadsmuren en huisvestte het paleis van de graven van Cabra. Later was het een kapucijnenklooster en tegenwoordig is het het opleidingscentrum van de Moeders van Escolapias.

Op de helling, bevestigd aan een zuil, zien we “Tizona”, het oude zwaard van de Cid, waaronder de volgende legende staat: “Voor zijn daad voor dit kasteel noemden de Moren en Christenen Ruy Díaz de Vivar Cid Campeador. Deze Tizona van hem bewaart zijn geheugen”.

Boven aangekomen is alles anders, een nieuwe ziel van Cabra verschijnt, een onbeschrijfelijke rust: immense bomen, palmbomen en de deur van het Paleis, tegenwoordig het klooster van de Franciscaner Moeders dat ons zijn tuinen met uitzicht op de vallei aanbiedt.

De Parochiekerk van de Assumptie staat in het midden van de Plaza de la Villa Vieja, gebouwd door de Broeders van Calatrava op de plaats van een oude moskee, waarvan de minaret als klokkentoren dient.

Priego de Córdoba

Priego de Córdoba is een pareltje …. echt, dit dorp heeft ons zo gecharmeerd dat we zeker nog eens teruggaan.

Als je onderweg bent dan zou je zo er zo voorbij rijden, MAAR stoppen is de boodschap! Het lijkt of het dorp is gelegen op een stenen podium of een dienblad … wel wij hebben intens genoten van alles wat werd aangeboden op dit dienblad.

Wat ons als eerste opviel was uiteraard het gemeentehuis, een statig gebouw met koninklijke uitstraling. Met dat fonteintje erbij waanden we ons wel in de één of andere hoofdstad, maar nee Priego de Córdoba is een klein dorpje met veel mooie hoekjes en kantjes.

De stad Priego, heeft veel verborgen pareltjes van statige huizen en architectonische en sculpturale monumenten binnen een stedelijke structuur met een onregelmatige indeling, die moeilijk te synthetiseren is. Twee aspecten vallen op in het geheel: water, vanwege de overvloed ervan, en barok, omdat dit de overheersende bouwstijl is. De Fuente del Rey, de Fuente de la Salud, de Iglesia de las Angustias, het klooster van San Francisco, de Iglesia de San Pedro, het klooster van San Juan de Dios, de Ermita de la Aurora, de overblijfselen van het kasteel…, zijn daar voorbeelden van.

Eigen foto’s van Priego

Wij zijn gewoon wat gaan kuieren en gaan genieten van de smalle steegjes, de leuke geveltjes en gewoon de Andalusische sfeer opsnuiven van niets moet alles mag.

Een hongertje kan je hier stillen

Typische kost uit Andalucia zonder veel poespas, what you see is what you get!

Geschiedenis


Er is een grote rijkdom aan archeologische vindplaatsen uit alle perioden en archeologische vondsten. De oorsprong schijnt Romeins te zijn, aangezien algemeen wordt aangenomen dat de Romeinse stad Baxo of Bago hier was gevestigd.

In de 9e eeuw werd het de hoofdstad van een Cora, die tussen 886 en 921 deelnam aan de Muladí-opstand van Omar Ben Hafsún.

Aan het einde van de 11e eeuw werd het een deel van het Ziritische Koninkrijk Granada. In 1226 werd het veroverd door de katholieke koning Fernando III en in 1245 werd het geschonken aan de Orde van Calatrava. De definitieve herovering werd uitgevoerd door Alfonso XI in 1341, waarbij hij het privileges verleende en het opnieuw bevolkte, waardoor het deel werd van de abdij van Alcalá la Real.

In 1370 behoorde het niet langer toe aan de Kroon en werd het een heerlijkheid van het Huis van Aguilar, bestuurd door Gonzalo Fernández de Córdoba.

In de 16e eeuw werden de heren van Priego, die tot het Huis van Aguilar behoorden, tot markiezen van de stad benoemd en in de 18e eeuw werd het een onderdeel van het markiezaat van Medinaceli.

Logeren nabij Priego en Almedinilla

B&B Finca Casa La Nuez : logeren nabij een pittoresk dorpje in een prachtig natuurgebied in de provincie Cordoba, ideaal voor fietsvakanties!  u kan hier ook verblijven in een luxe YURT.

Ingrid en Ludo gaan jullie zeker nog veel meer kunnen vertellen over deze prachtige streek

Iznájar

Iznájar is nog zo een pareltje dat zeker op je TO SEE lijst moet staan als je Andalucia bezoekt. We waren daar exact 2 jaar geleden. En werden overspoeld met de euforie van prachtige uitzichten over het azuurblauwe stuwmeer. Ik was onmiddellijk betoverd en voelde me zo rijk omdat ik al dit moois al het ware op slechts 1 uurtje rijden van ons deur kan bewonderen.

Het dorp Iznájar, gelegen op een heuvel met uitzicht op het grote stuwmeer van Iznájar aan de Genil, is een samengeklonterde kern van smalle, kronkelende straatjes en schuin aflopende witte huizen die boven het water lijken te hangen en een beeld van grote schoonheid en typisch vormen. Het kasteel, gelegen in het bovenste gedeelte, is het perfecte element om de unieke setting te completeren.

Eigen foto’s van Iznájar ROADTRIP IN CORDOBA SIERRA SUBBETICAS

Bloemen op de patio’s en balkons tijdens onze ROADTRIP IN CORDOBA SIERRA SUBBETICAS

Toen wij in Iznájar waren hadden verscheidene inwoners hun patio of balkon versiert met bloemen. Zo ook onderstaande dame die met veel enthousiasme onze flyer wou vasthouden.

Geschiedenis


De stad werd door de Arabieren Hins Ashar (stenen kasteel) genoemd, wat ons een aanwijzing kan geven voor haar stichting rond de 8e eeuw (de stichter wordt beschouwd als Fald ben Salama). Tijdens de late Middeleeuwen, als grens tussen het koninkrijk Granada en de omliggende christenen, wisselt Iznájar regelmatig van eigenaar.

In de 12e eeuw had het volgens al-Idrisi een grote bevolking en een drukke markt.

De laatste inname van de stad door christelijke troepen vond plaats in 1431, onder het bewind van Johannes II.

Na de dynastieke strijd tussen Enrique IV en de jonge Alfonso, in 1466, zal de stad afhangen van Diego Fernández de Córdoba, heer van Baena en graaf van Cabra, samen met de steden Rute en Zambra.

In de negentiende eeuw was Iznájar de bakermat van de belangrijkste steunpunten voor de opstand onder leiding van de albéitar van Loja, Rafael Pérez del Alamo (in andere bronnen Pérez del Llano), waarmee een grote volksopstand begon, de eerste van wat Díaz del Moral het “inheemse socialisme” noemde.

Logeren dichtbij Iznájar

Cortijo La Haza : centraal gelegen in de driehoek Cordoba – Granada – Malaga met 6 gastenkamers, zwembad. Met als dichtstbijzijnde dorpje Iznájar. Bernadette verwent haar gasten met een ditje en een datje terwijl Patriek de heerlijkste gerechten uit zijn keuken tovert, net met dat tikkeltje meer ! Prachtig uitzicht vanuit een authentieke Cortijo …..

Zwembad Cortijo La Haza

RUTE

Dit wat het laatste dorpje dat we tijdens onze roodtrip hebben bezocht en wel voornamelijk voor het Museo del Anis de Rute. Eigelijk stopten we omdat manlief dringend nood had aan een plasstop. En toen ontdekte ik het museum en waar we uiteraard een flesje hebben gekocht.

Tijdens de eerste lockdown in 2020 namen we elke avond een klein borreltje ANIS, ons Corona-drankje

En toen reden we moe maar voldaan richting Málaga.

Andere dorpjes

Jammer genoeg hebben we nog niet alles dorpjes in de buurt kunnen bezoeken maar hier nog enkele tips:

LUCENA

ZUHEROS

ALMEDINILLA

HEB JE NOG VRAGEN OF WIL JE RAAD BIJ HET UITSTIPPELEN VAN EEN ROADTRIP, MAIL ME!

Trips2Malaga YOU TUBE kanaal met film over deze streek