fbpx

Recepten

De heerlijke gezonde zuiderse keuken

In samenwerking met Secretos del Sur

Wekelijks posten bij gezonde zuiderse recepten aan de hand van Patricia de Donder van Secretos del Sur!

Recept van de week :

Gegratineerde asperges in papillote met kruidenboter

Alhoewel je hier echt op zoek moet gaan naar witte asperges zijn ze hier wel te verkrijgen. De meeste witte asperges komen uit de provincie Jaen regio Andalucia. Ze zijn misschien wat dikker en soms ook wel wat taaier! Maar wel heel lekker van smaak! Ik bestel ze meestal en dan koopt mijn plaatselijk groentewinkeltje ze op de vroegmarkt aan!

Hier het recept van Secretos del Sur, om zo eens iets anders met deze rijke groenten te bereiden. Ik heb een thermomix ( beste gerief ooit en dan blijft de smaak ook perfect ! Maar indien je niet over een thermomix beschikt kan je de raad van Patricia opvolgen ! Wil je meer weten over een Thermomix, klik dan hier ! Ik heb er eentje sinds meer dan een jaar en ik kan deze niet meer missen!

Asperges, super sappig en bomvol smaak! Door de papillote worden de asperges gaar gestoomd in hun eigen sap en verliezen ze niets van smaak. Bovendien blijven ze knapperig. Van thuis uit heeft Patricia geleerd om asperges te blancheren of koken maar daardoor gaat heel wat smaak verloren. Sinds ze ze heeft uitgeprobeerd in papillote gaan haar asperges nooit meer in de kookpot… Patricia serveert deze asperges geregeld met vis. Doordat dit gerecht wordt klaargemaakt in de oven kan je ondertussen een lekker stukje kabeljauw of forel bakken. Binnen het uur heb je een heerlijke maaltijd klaar.  klik hier voor gans het recept !

Polenta toast met tomaat en een kwarteleitje

Polenta is een maïsgriesmeel, vooral gekend in noord Italë, Oostenrijk en Croatië. Het maïs wordt gedroogd en gemalen. Er is wel degelijk een onderscheid tussen maïsmeel, wat veel fijner is, en maïsgriesmeel, dewelke korrelig is. Om van polenta een smeuïge puree te kunnen maken heb je wel even tijd nodig. Reken op zo’n 45 minuten, blijven roeren en indien nodig water aanvullen. Maar… er bestaat ook instant-polenta. Die is voorgekookt en weer gedroogd en klaar binnen 5-10 minuten. Polenta is een zeer veelzijdig produkt. In dit gerecht vormt polenta de basis en heb ik hem na de bereiding nog eens extra gebakken in de pan. Laat je niet afschrikken mocht je polenta niet kennen, het is gluten vrij en je kan er lekkere gerechten mee maken…Voor het volledig recept klik hier

Sinaasappelsalade met burrata en notendressing

Sinaasappelsalade op basis van zoete bloedsinaasappel, ook wel eens de wijnsinaasappel genoemd. Deze soort zou door mutatie ontstaan zijn rond 1850. De bloedsinaasappel heeft zijn rode kleur door de productie van anthocyanen. Dat is dezelfde stof die rodekool rood kleurt. Het Mediterrane klimaat is ideaal voor deze sinaasappelsoort. Elk voorjaar vanaf februari ga ik op zoek naar de bloedsinaasappel. Ik vind hem zoeter van smaak en het sap kleurt zo mooi rood dat je er ook heerlijke en mooie mocktails of vruchtensappen mee kan maken. Een sinaasappelsalade in combinatie met Burrata is één van mijn favoriete salades, lekker fris en gezond. Smakelijk! Voor gans het recept klik hier …

Gebakken scampi met wortel, prei en anijs

Gebakken scampi met een kokoscrème en vleugje anijs. Dit gerecht kan ook als een volwaardige maaltijd. Uiteraard met meer prei en wortel… De scampi’s spies je op een stokje en serveer je samen met volkoren rijst. Omdat het zo in de smaak kan je er ook aperitiefhapjes van maken, ter aanvulling van een borrelplank. De toevoeging van Ricard en anijs geeft de curry kokoscrème een frisse verrassende toets.

Klaar om eens uit te testen? Surf dan snel naar alle ingrediënten en bereidingswijze! Klik hier