fbpx

Nieuwjaar in het dorpje Coin in Andalucia staat gelijk aan het oud zot!

De overgang van oud naar nieuw gaat hier in Andalusië niet echt gepaard met veel toeters en bellen, laat staan massa’s vuurwerk.   Die lichtpijlen sparen ze liever op, om tijdens de viering van de plaatselijke heilige of tijdens de feria de lucht in te schieten! (hierover meer in een volgende column).

De overgang wordt meestal gevierd met familie en het “jong” volk mag na de feestelijkheden een stapje in de wereld gaan zetten. Meestal doen ze dat met eigen meegebrachte drank in witte plastieken zakken en zijn ze al dronken alvorens het plezant wordt.

Dus dachten we, laten we rustig de jaarovergang gaan vieren bij goede vrienden in het dorpje Coin, in het achterland van Malaga. Na eerst wat lekkers te hebben verorberd zouden we tegen middernacht afzakken naar Coin om zoals in elk Spaanse dorp traditie getrouw op de overgang van oud naar nieuw bij elke klokslag een druif te eten om vervolgens door te spoelen met een glaasje cava. Bij deze gewoonte zouden we rood ondergoed kunnen dragen als geluksbrenger voor het nieuwe jaar, of geld verstoppen in je schoen met de hoop op een gefortuneerd bestaan in de toekomst… haalbare TO DO dingen dus.

Tot onze vrienden ons meedeelden dat ze al dingen waren gaan kopen bij de “chinees” , (zeg maar Spaanse Action-shop) om ons te verkleden .. we moesten allemaal in dezelfde outfit gaan??? Oei verkleed? En wat met die nieuwe outfit die ik speciaal had opgespaard voor oudjaar? Niet dus .. gewoon casual en daarover onze “Coin”-outfit … OKdan!   Let’s go with the flow…

Verkleed in Coin

 

We hadden de avond al goed ingezet met de nodige dranken en spijzen met op de achtergrond een stevig deuntje muziek. Al wie mij kent weet dat stilzitten terwijl er een goeie beat door de boxen galmt, niets voor mij is .. shaken potverdomme.

En dan was het zover .. met 6 in de auto ( jajaja één in de koffer) richting het dorpje “COIN”!

Wat we daar hebben gezien is een ervaring om nooit te vergeten! Wat een FEEST!

Hele families, van baby tot oma, vrienden, verenigingen en wij uiteraard, per groep verkleed in hetzelfde thema. Dat er over de meeste kostuums vele nachten is wakker gelegen kan ik geloven. Waar ze de inspiratie hebben gehaald, te gek gewoon. Uren, dagen, weken tot maanden moet er gewerkt zijn aan al die pracht en praal ! Je kan het misschien wat vergelijken met karnaval, maar dit op oudjaar! Pure waanzin, maar oh zo plezant!

Iedereen verzamelde op het plaatselijk dorpsplein aan de kerk, dat voor de gelegenheid feestelijk was verlicht. Al snel hadden we de perfecte plaats bemachtingd om te genieten van alles wat rondom ons gebeurde. En dat was veel! We gaven onze ogen en oren de kost en genoten van elk moment.

En dan begon het aftellen naar 2018. Waanzin gewoon waanzin! Ik waande me zeker 2 minuten op een concert van Dimitri Vegas & Like Mike, want nog maar net 2018 en ik was al kleddernat. Daar ging de cava om te toosten .. schudden en spuiten.

En dan brak het feestje los … lang zijn we niet meer gebleven want we zijn tenslotte al doorwinterde “Wifty’s”.

Waar deze traditie vandaan komt, kan niets of niemand ons vertellen. Zelfs wikipedia maakt ons niet slimmer. Wij kunnen enkel zeggen: zin in een onvergetelijke jaarovergang? Kom naar Coin in Andalucia! Feliz Año Nuevo …Trips 2 Malaga helpt u graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *