fbpx

Caminito del Rey, een prachtige wandeling

Vroeger het gevaarlijkste wandelpad van Europa

Caminito del Rey: de topattractie in Andalucia

Op vele toeristen hun to do lijst bij een vakantie in Andalucia staat : tickets bestellen voor de wandeling op de Caminito Del Rey.

En gelijk hebben ze! Ondertussen deden we de tocht 2 keer en telkens vinden we het even adembenemend. De foto’s en filmpje spreken uiteraard voor zich. Maar toch het in “’t echt ” zien is toch nog wel wat anders. Het pad loopt deels via gewone wandelwegen en deels via een zeer veilige tegen de rots gevestigd pad. Mensen met hoogtevrees, zoals ik, kunnen dit echt wel aan .. je hoeft natuurlijk niet aan de rand te gaan staan of constant naar beneden kijken. De indrukwekkende natuur rondom laten je je schrik vergeten. Geloof me dat je wordt overspoeld door een massa andere emoties als schrik.

Het ontstaan van het gevaarlijkste wandelpad in Europa

De Caminito del Rey is een klif pad dat 100m boven het water van de rivier Guadalhorce reservoir hangt, zoals het loopt door de beroemde kloof: El Chorro, in de buurt van de dorpen van El Chorro in Alora en, Ardales, ongeveer 25 km landinwaarts van Malaga stad. Met de auto doe je ongeveer een 40 minuten vanuit Malaga stad.

Stalen hangbrug

De ‘nieuwe’ Caminito del Rey werd opnieuw aangelegd en in 2015 heropend voor het publiek. De route en het ontwerp van het nieuwe pad houden zo dicht mogelijk bij het oude pad uit 1921. De beroemde boardwalk-gedeelten zijn aangelegd met houten latten dwarsplanken en een eenvoudige 1,2 m hoge driedraads vangrail. Op sommige plaatsen is het pad slechts één meter breed en hangt het tegen de rotswand. Het ‘oude’ pad is net hieronder te zien. Een hoogtepunt is de stalen hangbrug met een open rooster over de kloof, vlak naast de oorspronkelijke emblematische aquaductbrug.

Brokje geschiedenis

Het pad, dat oorspronkelijk rond 1905 werd aangelegd als toegang voor arbeiders, werd in 1921 verbeterd en opengesteld voor het publiek door koning Alfonso XXIII “alhoewel men niet zeker is of de koning daar daadwerkelijk heeft gelopen”, vandaar de naam ‘Koningspaadje’. Tegen de jaren 1980 was het pad in verval geraakt en werd het gesloten voor het publiek. Dit weerhield de avonturiers en roekelozen er niet van en het werd bekend als “het gevaarlijkste pad ter wereld” of zelfs “het pad des doods”. In de jaren negentig waren er verschillende valpartijen met dodelijke afloop. In de jaren 2000 werd door plaatselijke bergbeklimmers een tokkelbaan aangelegd om degenen te helpen die het pad bleven bewandelen en er waren meer dodelijke valpartijen. De autoriteiten hadden vele malen beloofd om het pad te herstellen, het werd uiteindelijk ondernomen en heropend op 28 maart 2015.

Camino del Rey Vroeger

Realia

In totaal is het pad 8,1 km lang en duurt het minstens 3 uur om te lopen, maar u moet rekening houden met vier tot vijf uur in totaal om het circuit te voltooien. Het pad is verdeeld in vijf delen; een toegangspad van 2,5 km van El Kiosko door het bos naar de ingang van het ticket, een boardwalk van 1,3 km door de Desfiladero de los Gaitanes (Gaitanes kloof), een pad van 1,6 km door de beboste Valle del Hoyo (Hoyo vallei), een klifhangende plank van 0,9 km door de Garganta del Chorro (Chorro kloof – letterlijk keel van Chorro), tot slot een toegangspad van 1,8 km naar het dorp El Chorro. Op het einde van de wandelroute kan je de bus nemen naar je startpunt aan de Bar El Kiosko.

Caminito del Rey is een zeer populaire toeristische attractie, uniek in Europa en hoewel het “het engste pad ter wereld” is genoemd, is het volkomen veilig

Wandelen in een cirkel

Op de vieringen van de “Dia de la Provincia Malaga” in april 2020, werd de verlenging – zeg maar verdubbeling – van de Caminito del Rey aangekondigd. Sinds de heropening in 2015 van het wandelpad tussen Ardales en El Chorro langs de rotswanden boven het blauwe water van de stuwmeren rond Alora, is de “Caminito” uitgegroeid tot één van de topattracties van de provincie en heel Andalucia. Meer dan een miljoen bezoekers waagden zich inmiddels aan de wandeltocht van zo’n 7 km.

Het is nu de bedoeling om de wandeling uit te breiden met 5,5 tot 7 km en er een cirkel van te maken die uitkomt op de plaats van vertrek. Nu is dat niet zo en is er aan het eindpunt telkens transport nodig naar de startplaats. De nieuwe wandelpaden zouden de bezoekers door mooie bosrijke en heuvelachtige gebieden voeren die nu ontoegankelijk zijn. Respect voor de aanwezige natuur moet hierbij vanzelfsprekend zijn.

Wanneer kunnen we eindigen waar we begonnen zijn?

Een exacte tijdlijn voor de uitvoering van de werken is nog niet bekend. Anderzijds zijn de nodige gesprekken met het bevoegde ministerie en met de betrokken gemeentebesturen opgestart en zijn de studies voor het vastleggen van het parcours bezig. Tevens wordt benadrukt dat de werken niet zo complex zullen zijn als bij de renovatie jaren geleden.

Mijn eerste keer

Samen met mijn dochter, Audry, heb ik de eerste keer de Caminito del Rey, bewandeld!  Niet alleen een unieke ervaring, maar vooral een onvergetelijke!  Normaal heb ik enorm veel last van afgrondvrees (hoogtevrees met afgrond), maar ik heb hier geen enkele keer mijn benen voelen tintelen !   Gewoon een machtige ervaring dat zeker op JOUW ANDALUCIA TO DO lijstje moet staan !

Mijn tweede keer

Dat was samen met man-en zoonlief tijdens de Coronatimes, we mochten net terug buiten en we hebben onmiddellijk tickets geboekt om dit avontuur opnieuw te beleven. Wel met mondkapjes wat het niet zo aangenaam maakte, maar er was geen kat dus was onze mond snel terug vrij. Overal stonden er handgels als je iets moest vastnemen zoals een mailing om het pad verder te betreden …. met alles werd rekening gehouden.

Onze compilatie van de Caminito del Rey

Video van het pad

Voor tickets en informatie : klik hier

Denk erom dat je tijdig tickets moet bestellen, want op is op!  Soms geraak je de dag zelf nog binnen als je gelukt hebt !

Kan je geen tickets meer bemachtigen dan kan je altijd met ons contact opnemen! Met veel geluk hebben we nog wel ergens tickets.

Ga zeker niet tijdens de zomermaanden tussen 12-17 uur want dan zou je al puffend van de hitte de wandeling moeten maken en dan kan je er echt niet van genieten! Het beste tijdsstip is zo vroeg mogelijk. De avonden zijn ook heel warm, want afkoelen doet het maar na middernacht.

Neem zeker een flesje water me en een energiereep!

GENIET ERVAN