fbpx

Museo Vidrio y Cristal, een prachtige collectie kostbaar glas!

Gonzales deed niet liever als foto’s nemen van ons en zijn “glas”

Een filmje op YouTube over een prachtige “BELEN”, kerststal, in het Museo Vidrio y Cristal,  bracht ons in dit fantastisch en uniek museum in Málaga stad.Er zijn talrijke musea in Málaga die zeker de moeite zijn om te bezoeken, maar het Museo Vidrio y Cristal steekt er voor de liefhebbers van glaskunst tot meubilair uit de 18-19 de eeuw ver bovenuit!  Dat het museum gevestigd is in een prachtig 18-de eeuws pand, wat verscholen in het achterste straatlabyrint van de stad en net achter de kerk San Felipe Neri, is bovendien een meerwaarde.

Dit mooi uithangbord nodigt je uit om een kijkje te gaan nemen binnenin
San Felipe Neri,

Ik hou enorm van het ontdekken hoe men vroeger leefde en dit pand straalt vooral aristocratie uit!  Door alle pracht en praal voelde ik even “blauw bloed” door mijn aderen stromen.  En dit dank zij de man die ons rondleidt!  Tevens de eigenaar van dit huis: Director Gonzalo Fernández – Prieto. Een legende bij leven, maar daar doet hij dan ook alles aan.  Hij aarzelt geen moment om zichzelf schatrijk te verklaren, te verduidelijken dat zijn familie tot de adel behoort én afkomstig uit zowat alle landen van Europa. Tegelijk is hij de persoon die het onthaal bemant, de ticketjes à 8 euro per persoon (+65 slechts 6€) verkoopt, en zo blijkt enkele minuten later, ook de ervaren gids. Behalve Spaans spreekt hij, noblesse oblige, ook Engels, Duits en Frans. Gezien de Formule 1-snelheid waarmee hij het Engels debiteert, verkiezen we de toer in het Frans.  Ook op TGV-snelheid, zo blijkt.  Maar “honi soit qui mal y pense”.

Eén eigenschap moet je Gonzalo Fernández – Prieto toegeven:  Hij is bezeten door én de onbetwistbare promotor van een wereld van glas en christal!

Director Gonzalo Fernández – Prieto is niet verlegen voor een selfie

We waren ten zeerste onder de indruk van het huis zelf.   Het verhaal van Gonzalez is op zijn minst indrukwekkend te noemen, al is een korrel zout wellicht niet overdreven.  Hij stamt af van een steenrijke adelijke familie, waar hij verder weinig over kwijt wilt, maar

Die wel is verspreid over Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Spanje en, ja hoor, België. Om de adellijke titels te behouden waren huwelijken tussen neven en nichten schering en inslag. Omdat hij vindt dat hij niet op zijn familie lijkt, denkt hij dat hij een bastaard is … jaja dat krijg je allemaal te horen!

Het prachtig museum : MuseoVidrioYCristal_Trips2Malaga_Malaga_Andalusië_Spanje

Het aanleggen van deze unieke privé collectie is ontstaan uit de passie voor alles wat gemaakt wordt uit glas : van unieke vazen tot lusters, zo lang het maar kunst is. En glas!  De collectie is niet alleen van Gonzalez.  Bij wat research botsen we op de naam Ian Philipps, een op rust zijnde typische, excentrieke Engelse arts die ook rondleidingen geeft. Waarschijnlijk als Gonzalez vertoeft bij zijn adelijke familie op een kasteel in Duitsland, fantaseer ik er even nu bij! Ook zou een derde persoon mee de oprichter zijn van het Museo Vidrio y Cristal,  namelijk Steven Spragwe een verre neef van Gonzalez.  De antieke meubels, schilderijen en andere kostbare stukken zijn geërfd door beide neven.

Het trio merkte dat er in die tijd, eerste decennium 21steeeuw,  in Spanje geen glas- en christalmuseum was en koos specifiek voor Andalusië als uitvalsbasis, vooral omdat het “een leuke plek om te wonen” was. Malaga werd snel gekozen en het museum opende, na een periode van renovatie, in 2009.  Het droeg bij aan de steeds groeiende culturele reputatie die de stad de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd.

De prachtige patio is nu overdekt 


Tijdens de rondleiding kleefde ik bijna letterlijk aan zijn lippen.  Zijn verhalen over het glas in lood, afkomstig via Phillips uit kerken in Londen of over deze schattige vodka glaasjes die Gonzalez erfde van zijn vader spraken boekdelen. 

De Wodkaglaasjes met een tintje erotiek, geërfd van zijn vader! 

Opmerkelijk zijn onderstaande glazen : zij werden speciaal ontworpen voor het huwelijk van Koning Willem Alexander en Maxima 

Glazen Ontworpen voor Koning Willem Alexander en Maxima _trips2malaga

Ik was vooral geïmpondeerd door de meubels en de antieke divans en de smaakvolle inrichting van het huis.  Volgens Gonzalez eet hij hier aan deze tafel elke morgen zijn ontbijt;  eerlijk, ik zou het bestervan van de schrik hier een kruimel te morsen op het duur tapijt!

De eettafel met duur tapijt

Als kers op de taart vroeg hij me of ik piano speelde, uitbundig zei ik ja en speelde ik een ooit aangeleerd deuntje op dit antiek meesterklavier.

Fred en Nadia van Trips2Malaga als adellijk koppel dankzij dit prachtig museum
Als de heer des huizes vraagt om Piano te spelen dan spelen we toch piano zeker! 

En zo kwamen we, zonder ongelukjes, aan het einde van deze intense, leerrijke en zeer gezellige rondleiding voor ons tweetjes en door onze adelijke nieuwe vriend!

Met Kerst verwacht hij gans zijn familie, ik hoop ten zeerste dat er geen brokken vallen .. maar och … scherven brengen geluk, niet? … of rijkdom?  Wie weet!

Onze Kerst kan al niet meer stuk ! 

Hier de prachtige Kerststal “Belen” die je kan gaan bekijken tot het einde van de Kerstvakantie ! 

De prachtige Kerststal – Belen- in het museum .. Ga zeker een kijkje nemen!