fbpx

Waarom Málaga

Málaga de zuiderse concurrent van Barcelona

Vanuit slechts een landingsplek voor de Costa del Sol naar een hippe stad

Lange tijd was de Malaga een wat anonieme, vergeten stad met voornamelijk portuaire en industriële activiteiten. Daar kwam, vanaf zo’n tien jaar terug, verandering in. Symbool voor die ommekeer is zichtbaar aan de havenkant, waar een prestigieus project werd gerealiseerd dat resulteerde in de aantrekkelijke, toegankelijke wandelboulevards Muelle Uno en Dos, El Palmoral de la Sorpresas met, voor de eerste tal van winkeltjes en restaurantjes, terwijl de andere uitnodigt tot schaduwrijk kuieren langs maritieme expogebouwen, honderden palmen en andere aanplantingen. Op het kruispunt prijkt sinds kort het Malaguese Centre Pompidou.

Wij zijn zot van ‘M’

Ook de binnenstad werd aangepakt en grotendeels autovrij verklaard. Sindsdien mikt Malaga op zowel cruise- en cultuurtoerisme, en werd het een citytripbestemming van grote allure. De grote zonen van het Malaga van vorige en deze eeuw, Pablo Picasso en Antonio Banderas worden maximaal uitgespeeld.

Die symbiose tussen vroeger en nu komt men nog tegen: de erfenis van de Moren en de Romeinen in het Alcazabafort en het daartegen gevleide Teatro Romano en het automobielmuseum aan één van de uitvalswegen langs de zee. De historische Mercado, Atarazanas,  in een vroeger scheepswerfgebouw in het oude centrum en de shoppingcenters rond en in de omgeving van het TGV-station Maria zal ..

Maar Malaga viert vooral het leven: De Larios winkelstraat is ook het centrum voor elk feestelijke gebeuren, zowel rond eindejaar als tijdens de zomerse Feria. De stranden en hun “Chirinquito’s” zijn meer dan uitnodigend. En in de binnenstad zijn bars als El Pimpi en Los Gatos meer dan eens het decor van uitbundige stemming.

Malaga, dat bruist in elk seizoen!