fbpx

Lagunillas : waar StreetArt leeft!

StreetArt is so much more than Art

Het hart en de ziel van de lokale straatkunstscene van Málaga begint op een steenworp afstand van het huis waar Picasso is geboren.  Achter de Plaza de la Merced volg je het straatje naast de Mercado de Merced en het geboortehuis van Picasso op de hoek.  Je loopt gewoon rechtdoor en je komt in de wijk Lagunillas (de naam verkregen naar de kleine lagunes die er vroeger waren).  Een wijk die je, als je de eerste keer in Málaga vertoeft, misschien ontwijkt!  Maar onbekend is onbemind.. en dus ging Trips2Malaga op ontdekking samen met Street Art Málagatours.  We hadden al regelmatig deze buurt bezocht om vooral Dirk te bezoeken van hostal Bruselas, maar stonden nooit echt stil bij de “kunst” die er gratis te bewonderen is.

Alejandro van Street Art Malaga en mezelf

Tijdens deze Engelstalige tour wandel je door de typische straatjes van Lagunillas en overal waar je kijkt zie je “Street Art”!  Geen gewone graffiti maar de mooiste kunstwerken met een telkens een mooi verhaal. Vooral verhalen die gaan over “il barrio” de wijk en het streven naar het behoud van de authenticiteit van dit toch wel verpauperde deel van het bruisende Málaga. Men is vooral bang dat vele gebouwen plaats moeten ruimen voor appartementsblokken die opgekocht kunnen worden door de buitenlanders aan woekerprijzen voor deze wijk. 

In tegenstelling tot op andere plaatsen in de stad, worden de kunstenaars die hier hun stempel drukken niet betaald voor hun prachtige werken.

Malaga is niet te koop – Het streven naar het behoud van de wijk! 

De bekendste kunstenaar is Doger, afkomstig uit Zaragosa, die niet enkel in deze wijk de saaie muren van kleurrijke kunstwerken voorziet maar ook bijvoorbeeld de muur vlakbij de winkel van de voetbalclub van Málaga en Bodega El Pimpi, alsook een muur in Pedregalejo en op nog andere plaatsen in de stad. 

Een van de laatste werken van Doger in Lagunillas, een meisje uit de wijk! 


De eerste werken die je tegenkomt zijn geïnspireerd op werken van Picasso, vervolgens worden er beroemde “Malagueños” afgebeeld.  Van Pepito Vargas, rasartiest,  tot de bekendste bedelaar van de stad.  Wil toch wel lukken dat wij na de tour deze man tegen het lijf liepen, hier een redelijk erge onduidelijke foto, maar het is hem!

de beroemdste bedelaar van Malaga

Een werk waar ik stil van werd is het portret van Pablo Ráez, een jongeman die verleden jaar stierf ten gevolge van leukemie. Pablo was erg actief op social media met bijna 400.000 volgers op Instagram.  Nochtans postte hij niet zoveel.   Vóór de realisatie van het muurschilderij werden op deze plek films geprojecteerd waarnaar alle inwoners van Lagunillas gratis mochten komen kijken.

Pablo Ráez ,  “siempre forte ” altijd sterk moest de strijd opgeven tegen leukemie,  vereeuwigd in Lagunillas …

Andere Street Art artiesten die hier hun stempel hebben gedrukt zijn Tenis  die als handelskenmerk een sportschoen schildert en vaak samenwerkt met Elalfil Een andere kunstenaar is Lalone, hij heeft vooral een fijne techniek die erg in het oog springt door de vormen van de gezichten.  Dan heb je ook nog Jose Luis BogART.   Dikwijls werken verschillende artiesten samen aan “één muur”! En waarschijnlijk nog enkele andere namen die me nu echt ontglippen. 

De drie artiesten samen aan het werk met elk hun eigen stijl

Er zijn verschillende projecten, die de inwoners er moeten op attent maken dat Lagunillas HUN wijk is, en er trots op mogen zijn.  Zo zijn er twee culturele centra met tal van actviteiten.  Neem b.v. café Las Camborias;  hun agenda vindt je probleemloos op het internet, maar het is ook de moeite om er gewoon wat drinken in een uniek kader.

Een prachtig werk van Doger, achter de hoek is de ingang van dit cultureel centrum waar alle artiesten vaak samenkomen.

Een ander mooi initiatief komt van Miguel Ángel Chamorro, een lokale kunstenaar die in Lagunillas woont. Een 10 jaar terug richtte hij de culturele vereniging Fantasía en Lagunillas op.  Een initiatief dat zich richt op het kinderen warm maken voor kunst! Het hoofdkantoor is gevestigd in Calle Lagunillas 53 en de oprichters van de organisatie – Miguel zelf, Matías Murillo en Daniel Vega – zien de culturele ruimte die zij hebben gecreëerd als een manier om kinderen, tieners en volwassenen te verbinden en dromen te delen.

Een groot deel van de muurschilderingen die u kunt zien, zijn ontwikkeld en gemaakt met de hulp van kinderen.

Miguel Ángel Chamorro met zijn pupils

De straatkunstscene van Lagunillas heeft misschien niet de hoogglanzende poster met de aantrekkingskracht van SOHO door het gebrek aan internationale sterren en illustere namen, maar de inspirerende ondergrondse aantrekkingskracht is gewoonweg prachtig.

Een goed raad:  ontwijk even de drukte en duik Lagunillas in!

We hebben de tour gelopen samen met Anne van Dos Cortados die tevens ook de Reisgids van Málaga heeft geschreven en uitgegeven.  De gids is ondermeer te koop in het bureau van Toerisme op de Plaza Marina. 

Anne van Reisgids van Malaga met mezelf van Trips2Malaga : Zot van “M”
MALAGA WORDT WAKKER
Een danseres uit de musical Grease nam dit bord op het einde mee, hing het in Lagunillas en zet er regelmatig samen met anderen positieve boodschappen op ! 


Heb jij interesse om ook een de tour te doen, stuur ons een mailtje en wij boeken de tour voor jouw! 

Vers uit de pers : Uit maagaartje.nl van Renate Oosterveen