Kalender

Facebookmail

De grootste en belangrijkste events per maand in Málaga in 2020

JANUARI :

5 januari : Driekoningen – kleurrijke optocht vanaf 17 uur door de stad! Volg onze blog en Facebook voor alle details

6 januari : einde van alle feestvreugde met het allerlaatste dagje rust! Bijna alles is gesloten, behalve de grote winkelketens en shoppingcentra.

7 januari : officiële start van de solden, alhoewel er al vroeger veel koopjes worden aangeboden! De solden duren tot einde februari. REBAJAS

REBAJAS

FEBRUARI:

Vrijdag 28 februari – Andalusische regionale dag. Dit is de dag waarop de regio Andalusië haar autonome status viert. De meeste bars en restaurants zijn open, maar de winkels zijn gesloten.

Carnaval vanaf 21 februari tot 1 maart

Hier het volledige programma voor Carnaval in Malaga 2020

MAART:

Filmfestival van Málaga : van 13 tot en met 22 maart

Dit jaar is er gekozen voor deze affiche!

Tijdens het festival ligt er vanaf de Calle Larios een rode loper naar de verschillende theaters en cinema complexen. Lees hier alles over het FESTIVAL

Wat is er nog te doen in maart :

  • Over de rode loper lopen in een galajurk
  • Breng een bezoekje aan de Histórico La Concepción Botanical Garden om de blauwe regen te komen bewonderen. Zondag is het park gratis! Bezoek zeker de taverne daar, heerlijke gezonde snacks en desserts.
  • Bezoek zeker de overdekte markt Aterazanas en ga de reuk opsnuiven van de eerste inlandse aardbeien (met een korreltje zout) .
  • Ga de stad verkennen met een gids en bezoek eens beyond the beaten track met Groeten uit Spanje, Ilse neemt je mee naar uitzonderlijke plekjes in Málaga. Of indien ze bezet is stuur je ons gewoon een mailtje en wij komen je graag vergezellen!
  • Bekijk de maandelijkse en dagelijkse activiteiten van Plan A
  • In maart kan het al heerlijk strandweer zijn, dagje regen? Geen paniek ! Shoppen of cultuur …je vervelen ga je zeker niet doen
  • 22 maart halve marathon, jammer genoeg is alles uitverkocht

APRIL :

Van 5 tot 12 april. Het hoogtepunt van de maand april is ongetwijfeld “SEMANA SANTA”. De week voor Pasen, de week waar er wel alle dagen processies te zien zijn. In Málaga zijn dat er ongeveer een 40 tal, afhankelijk van het weer, want bij voorspelde regen blijven ze binnen. Voor deze week heb je al wel de TRASLADOS de overbrengingen van de tronen naar de respectievelijke kerken.

Semana Santa

Wil je alles weten over de Semana Santa dan verwijs ik graag naar deze pagina waar je de gids kan downloaden om je wegwijs te maken in deze “Heilige week”. Of plan een bezoekje samen met Sander Klomp als gids. De enige Nederlander die meeloopt in één van de processies.

De eerste zondag loopt traditiegetrouw Antonio Banderas mee !

Proef eens een torrijas ipv chocolade eieren en ander zoet! De sneetjes brood worden gedrenkt in ei, melk en suiker en vervolgens gefrituurd en omhuld met suiker of honing. Caloriebommekes

Wat valt er nog te beleven in april:

LET OP : DONDERDAG 9 EN VRIJDAG 10 is alles gesloten wegens witte donderdag en goede vrijdag.

We houden deze kalender up to date als we nog andere leuke events binnenkrijgen. Bekijk de maandelijkse en dagelijkse activiteiten van Plan A

MEI :

Totaal anders als in andere katholieke landen, is het in Andalucia op Hemelvaart en Pinkstermaandag geen vrije dag. Enkel op 1 mei is het een officiële feestdag.

Voor ons het is hoogte punt : LA NOCHE IN BLANCO! Málaga wordt ondergedompeld en een vat vol cultuur! Alle musea zijn gratis van 18 uur tot 1 uur ’s nachts. Denk er wel aan om op voorhand onze site en FB goed in de gaten te houden voor het programma en een mooi plan. Lees er hier even meer over …

Musea de Málaga is altijd gratis !

Uiteraard is mei de uitgelezen maand om naar deze contreien te reizen qua de aangename temperaturen. Het is al heerlijk vertoeven op het strand om in de late namiddag te gaan kuieren in de stad.

Behalve in Málaga is het meeste feestgedruis tijdens deze maand te vinden in de stad Córdoba! Lees hier onze ervaring.

Schattige meisjes spotten in Córdoba

Vergeet ook niet dat u de stad kan bezoeken in groep of individueel met Ilse van “Groeten uit Spanje” of wij nemen u ook graag mee op sleeptouw! Liever iets actiever? Bezoek dan snel de site van Plan A!

JUNI:

De nacht van San Juan : of midzomernacht! NIET TE MISSEN !

In de nacht van 23 juni vieren de Spanjaarden op het strand SAN JUAN ! Vanuit het binnenland komen ze aangereden op zoek naar een parkeerplek dicht bij het strand. Dan laden ze hun volgepropte koffer uit. Zonnetenten, tafels, stoelen, lampjes, bbq alles komt te voorschijn en wordt dicht bij het water gezet. Om 12 uur gaan 10000…….. wensballons de lucht in die naarmate de wind staat meestal landen in zee … ik hoop dat ze die al drijvend kunnen opvissen, anders is dat maar een erge vervuiling.

In Málaga gaat dit gepaard met een optreden op het strand ” La Malagueta” achter de hoek van de haven.

Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust! Een bijzondere nacht vol plezier met familie of vrienden aan het strand, en lekker eten, drank, vreugdevuren en de dolste ‘rituelen’! Niet te missen als je die avond in Spanje bent!

Een kampvuur op het strand, kan het romantischer?  Wegens veiligheidsredenen is het op vele plaatsen beperkt mogelijk of georganiseerd door een chiringiuto op het strand.  Om 12 uur ’s nachts mag je papiertjes met je wensen verbranden in het vuur en een plons in de zee zouden deze laten uitkomen, pootje baden is ook al voldoende !

JULI :

Op 1 juli start van de zomerkoopjes .. tot eind augustus.

Rond 16 juli : Virgin del Carmen een prachtige processie vooral in de vissersdorpjes El Palo en Pedregalejo, die je makkelijk per bus kan bereiken. Te voet is het tijdens de dag wel heel warm, maar de fiets is misschien wel het leukste vervoermiddel vanuit Málaga stad. Of zelfs vanuit Torre del Mar … huur dan zeker hier je fiets. In Málaga vind je vooral veel verhuurders aan de overkant van het busstation nabij Plaza Marina. Hier een richtplan!

Overal waar je gaat in de kuststadjes is er wel wat te doen.

AUGUSTUS:

Als Málagueño hou je ervan of vermijd je de FERIA!

Vanaf 14 augustus tot de 22 ste kan je jezelf onderdompelen in het feestgedruis van de jaarlijkse FERIA! Noteer alvast deze data en we komen weldra terug met alle details! Of lees hier wat van onze ervaringen ! Wij houden het meest van zaterdag de 15 de, de optocht met de koetsen en de mooie flamenco jurken. En de 19 de de historische optocht om het intrede van de katholieke koningen: Ferdinand en Isabella ( de grootouders van Keizer Karel) !

SEPTEMBER:

8 september: Día de Victoria, de FEESTDAG van Málaga! De dag waar de Maagd Victoria de patroonheilige van de stad wordt gevierd met een processie en tal van randamusement. Victoria is ook het bekend bier uit Málaga.

foto Diaro Sur

Midden september wordt op vrijdag en zaterdag de Calle Larios omgetoverd tot de langste openlucht catwalk van zeker al Europa. Tijdens de Pasarela Larios worden de nieuwste creaties van zowel Spaanse modeontwerpers als de grotere merken getoond aan het publiek. Een 50 tal mannequins lopen telkens de 380 meter lange catwalk op en af op de blauwe loper. Iedereen kan gratis meegenieten vanop de eerste rij… er staan stoeltjes.

Calle Larios

27 september : WERELD TOERISME DAG : Elk jaar op 27 september viert de wereld de Wereldtoerismedag. De reden voor de Wereldtoerismedag is om de samenleving wereldwijd bewust te maken van de betekenis van het toerisme en zijn sociale, politieke, financiële en ook culturele waarde.

U KAN GRATIS IN ALLE MUSEA EN ER ZIJN TAL VAN RONDLEIDINGEN GRATIS

OKTOBER:

Bij de start van de herfst is het nog altijd heerlijk vertoeven in Málaga! Je krijgt als het ware the Indian Summer … de prachtigste zonsondergangen…. de aangenaamste temperaturen … niet te heet op het strand en nog net goed voor een frisse duik… heerlijke terrasjes weer tot nog steeds zwoele avonden … OKTOBER .. fantastische maand om hier te vertoeven!

Geniet even mee, van dit prachtig schouwspel.

12 Oktober is een feestdag in Spanje en Malaga. Banken, bedrijven en enkele kleine winkels zullen de hele dag gesloten zijn in Málaga, maar verwachten dat de meeste grote winkels cafés, bars en restaurants open zijn zoals gewoonlijk. Hetzelfde geldt voor musea en monumenten. Sommige zullen vroeg sluiten – zo sluit het Museum van Málaga om 15.00 uur.

Ook weer een ideaal moment om eens op stap te gaan met Ilse van “Groeten uit Spanje” of wij nemen u ook graag mee op sleeptouw! Liever iets actiever? Bezoek dan snel de site van Plan A!

Ook hier heeft Halloween zijn intrede gedaan, en op 31 oktober zijn er dan overal in de stad events vooral op kinderen gericht.

NOVEMBER:

Málaga JAZZ festival : eind oktober – begin november

Jaarlijks Jazz festival Málaga.

Een waar mekka voor muziekliefhebbers is de betoverende Andalusische stad Málaga, waarvan het verleidelijke ijs elk jaar in de late herfst wordt genoemd. Jazzliefhebbers uit de hele wereld komen hier in november samen om samen naar exotische en experimentele klanken te luisteren en de laatste ontwikkelingen in de jazzscene live te beleven.

Er wordt een grote verscheidenheid aan jazzstijlen behandeld, omdat jazz zelf een breed terrein is. Zo komen vrienden van de klassieke swing of bibbandklank aan hun trekken, maar ook fans van bebop, free jazz of cool jazz. Maar ook liefhebbers van moderne, progressieve en experimentele geluiden zijn welkom.

Wij komen bij u terug als het programma voor 2020 bekend is.

Tijdens het laatste weekend van november wordt traditiegetrouw de Kerstverlichting aangestoken, de weken ervoor kan men overal hoogtewerkers en werkmannen in actie aanschouwen! In 2019 stak niemand minder dan Antonio Banderas de lichten aan!

Beter filmen ging jammer genoeg niet!

Lees hier ons verhaal over Kerst over de jaren heen in Málaga

DECEMBER:

6 en 8 december : nationale feestdagen.

De ideale maand voor wie houdt van sfeer en lichtjes en Kerst. Heerlijk winkelen zonder dikke jassen en tussendoor een terrasje meepikken in je t-shirt. December is nog altijd een zéér aangename maand om hier te vertoeven. Blauwe lucht… zon.. strandwandeling…eten op een terrasje en dan … genieten van de romantiek deze stad alle dagen uitstraalt.

Wat hou ik van deze stad ... Trips2Malaga volg mijn up to date avonturen via Instagram

Facebookmail