Kalender

Facebookmail

Er gaat wel geen week voorbij of er is wel iets te doen in Malaga. 

Wij hebben hieronder voor u de grootste evenementen samengevat per maand.

Met dank aan Malaga Ciudad Genial

De éénmalige of lopende tentoonstelling vindt u terug op onze home pagina of bij exposities.

JANUARI

5  januari : Driekoningenstoet :  een stoet voor groot en vooral klein met snoep en veel vertier!

7 januari tot 11 februari : Theaterfestival

Festival van de Hedendaagse Muziek

FEBRUARI

Festival van Kamerconcerten

Carnaval

MAART

Flamenco festival : op vele plaatsen in de stad kunnen liefhebbers van deze typische Andalusische dans hun ogen de kost geven !  Op deze site, wel in het Spaanse,  vindt u veel informatie betreffend het reilen en zeilen van de Flamenco in Malaga

APRIL

Vrouwen lopen tegen kanker 23 april, mocht u toch uw joggingschoenen bij hebben kan u gelijk lopen voor het goede doel.

Semana Santa de week voor Pasen. Voor gans het programma  en het verhaal achter deze heilige week verwijzen wij graag naar deze link van collega-Malagaliefhebber : Sander Klomp  

Filmfestival van Malaga van 15 tot 24 april : op de mooiste plaatsen in de stad kan jezelf op de “rode loper” flaneren en misschien als je een kenner bent van Spaanse films loop je wel een “ster” tegen het lijf.

Malaga herbergt een nieuwe editie van het Spaanse Filmfestival, waar de nieuwste cinematografische werken worden vertoond. De stad heeft tegenwoordig een geweldige sfeer met de aanwezigheid van bekende acteurs, regisseurs en mensen die verbonden zijn met de wereld van de cinema.Het heeft ook tal van parallelle activiteiten die dit evenement tot een van de belangrijkste in de stad maken.

Het Cervantes Theater, het Echegaray Theater en de Albéniz Cinema zijn enkele van de podia in de stad waar speelfilms, korte films en documentaires worden vertoond. Het is een cultureel evenement dat zich heeft gevestigd als een fundamenteel platform voor de Spaanse filmindustrie, dat elk jaar meer publiek aantrekt en veel media-aandacht krijgt

MEI

Boekenbeurs

Noche en Blanco : 12 mei alle musea en culturele sites zijn open van 19 uur tot 2 uur ‘s nachts en kunnen gratis bezocht worden! Maak een lijstje van uw favorieten en ga zeker op tijd .. 18 uur is geen uitzonderlijke tijd om te gaan aanschuiven aan bv het Museum van Picasso.  Ook de Cathedraal stelt zijn deuren gratis open.  Geen musea-fan?  Geen nood want overal in de stad is er vermaak en vertier .. snuif de echte sfeer op tussen de Malagueños.

JUNI

Nacht van San Juan 23 juni de langste dag van het jaar.

Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust! Een bijzondere nacht vol plezier met familie of vrienden aan het strand, en lekker eten, drank, vreugdevuren en de dolste ‘rituelen’! Niet te missen als je die avond in Spanje bent!

Een kampvuur op het strand, kan het romantischer?  Wegens veiligheidsredenen is het op vele plaatsen beperkt mogelijk of georganiseerd door een chiringiuto op het strand.  Om 12 uur ’s nachts mag je papiertjes met je wensen verbranden in het vuur en een plons in de zee zouden deze laten uitkomen, pootje baden is ook al voldoende !

JULI

Vieringen rond de maagd Carmen “Virgen del Carmen “ 15 – 23 juli

16 juli is het feest van de Virgen del Carmen,  de beschermheilige van vissers en zeelieden. Om deze reden zal het beeld van de Virgin del Carmen in de komende dagen de straten en wateren doorkruisen om hen in een feestelijke sfeer in vele wijken van de hoofdstad te zegenen.

De prent is in bijna in alle kuststeden en dorpen vergelijkbaar en toont mannen en vrouwen gekleed in marengokleding, velen van hen blote voeten, De Maagd van Carmen zal via een processie in zee worden gedragen en wordt dan op een boot gezet die de zee zal bevaren begeleidt en omringt door vele bootjes.

Wat ons betreft is het feest van Virgen del Carmen het spectaculairst in El Palo, het vissersdorpje naast Pedragalego ten oosten van Malaga.  Bereikbaar met de bus.

Zang wedstrijd Malagueñas op tal van plaatsen en zalen in de binnenstad geven de beste zangers, koren en groepen het best van zichzelf tijdens een wedstrijd die enkele dagen duurt.  Meer info volgt.

AUGUSTUS

Feria van Malaga van 12 tot en met 17 augustus : Het feest van het jaar !

Gedurende een ganse week verandert de historische binnenstad in een feesttent.  Vanaf 12 uur tot ten laatste 19 uur zijn de meeste bars open en op elk plein en hoek staan er caseta’s waar er uitbundig gedronken, gegeten, gezongen en gedanst wordt.  De meeste winkels blijven tijdens die periode uit veiligheidsoverwegingen wel gesloten. Alle Malagueñas, jong en oud,  dossen zich uit in de mooiste flamenco-creaties.  Jezelf een Feria-touch geven kan met een bloem of sjaal verkocht aan de vele standjes aan het begin van Calle Larios ( de hoofdwinkelstraat).  Tijdens de avond wordt er verder gefeest  buiten de stad aan de Palacios de ferias Y congresos de Malaga, waar tal van organisaties, bedrijven en verenigingen een caseta (soort zaal) uitbaten waar er tal va flamenco-shows zijn en de kleinsten zich kunnen uitleven op de reuze kermis!  Het bordje “Feria “staat mooi aangegeven vanop de autostrades en de meeste invalswegen of met de bus.  Tot in de vroege uurtjes kan het jonge volkje  zich uitleven op digitale beats en oud op een portie Spaanse hits.

De Feria begint vrijdag altijd met een fantastische mooi vuurwerk aan het strand “Malagueta” vlak aan de haven.  Wil je die avond ergens een plaats bemachtigen om te gaan dineren aan de Muelle 1, is reserveren wel een must, om lange wachtrijen te vermijden.  Sommige restaurants zoals de rooftopbar van het Marriott hotel biedt  een Feria- menu aan voor de ronde som van 125 €, je zit wel op de eerste rij voor het vuurwerk.  Een alternatief en wat rustiger is het restaurant van de Parador Gibralfaro, waar de prijzen iets democratischer zijn.

Op zaterdag start rond 14 uur een prachtige optocht van koetsen met dames en heren in traditionele kostuums.  Ook hier geldt weer op tijd zijn om een goede plek te kunnen bemachtigen.  De optocht begint aan het stadhuis “Ayutamiento” het prachtige gele gebouw aan het mooie park tussen de haven en het Alcazaba.

De hitte kan soms wel roet in het eten gooien, maar dan kan je alsnog de sfeer gaan opsnuiven buiten de stad.  Vooral de kermis is enorm groot en tot heel laat ’s avonds (3 uur ’s nachts  is geen uitzondering) verwennen de ouders maar al te graag hun kinderen met alles wat hun hartje begeert.

De feria is het gevolg van de overwinning van de katholieke koningen Ferdinand en Isabelle op 19 augustus 1487 op de Moren.  De eerste herdenking in 1491 werd gevierd met een processie op 15 augustus.  Ook de processie van de heilige maagd Victoria is altijd belangrijk geweest.

Roei Regatta van Jábegas : een roeiwedstrijd die plaatsheeft in de haven van Malaga

Zwemmen in de haven

SEPTEMBER

Begin van het seizoen van het Philharmonisch Orkest

Processie van de Virgen de la Victoria, de patroonheilige van de stad op 8 september

Wereldtoerisme Dag  26 september : alle musea zijn gratis toegankelijk van 9- 21 uur, volledige programmatie en plan volgt later, maar hier al een overzicht van 2017.

Larios Málaga Fashion Week – Larios Malaga Mode Week : Op telkens het 2 de weekend van september verandert de grootste winkelstraat van Malaga : Calle Larios in de grootste openlucht catwalk van de wereld.   U ziet er de mooiste creaties van Spaanse designers.

OKTOBER

Herdenking van de geboorte van Picasso van 9 tot 31 oktober :

Dat Picasso samen met Antonio Banderas tot bekende Malagueños!  “De duif” wordt in 2018 de centrale as waarop het programma van de XXVII-editie van de “Octubre Picassiano” in Málaga is gebouwd.

Op 25 oktober herdenkt  Malaga de 133e verjaardag van de geboorte van Picasso. Jaarlijks stelt het stadhuis een programma samen en zoals reeds vermeld staat dit jaar “De Duif” centraal loopt deze draad door de volledige programmering van de XXVII-editie van de “Octubre Picassiano”.

Tijdens deze periode zullen witte papieren vogels het historisch centrum tot aan de Plaza de la Merced, waar het geboortehuis staat van de wereldberoemde schilder, verfraaien.  Ook het standbeeld van de markies van Larios wordt versiert met witte duiven.

Stratenloop van Malaga datum volgt, voor al wie graag zijn loopschoenen meebrengt!

NOVEMBER

Internationaal Jazzfestival : gedurende een 5 tal dagen half november kunnen jazz-liefhebbers terecht is tal van clubs, hotels, bars en Teatro Cervantes . Programma volgt.

Week van de fantastische film, meer info volgt

DECEMBER

Marathon van Málaga  4 december kan u al lopend de mooiste straten verkennen

Feest van Verdiales, 28 december de dag van de onnozel kinderen in België.

Dit feest kent zijn roots bij de boeren, en wordt gevierd met het zingen en dansen van een ‘fandango’ onder begeleiding van een orkest dat is samengesteld uit een : viool, twee tot vier gitaren, een tamboerijn, twee of meer paar cimbalen, verschillende cimbaal (stannoten) en in sommige stijlen een luit of een bandurria. Dit festival kent een zeer groot cultureel karakter en wordt dan ook beschermd als cultureel erfgoed, waar Malaga wijn uitvoerig mag vloeien.

Maak kennis met dit feest via onderstaand filmpje.

Kerst en zoveel meer .. mooi verlichte straten, prachtige Kerststallen.

De Calle Larios waar er elke avond om 18.30 en 20.30 veel volk samenstroomt om de mooiste Kerstshow te aanschouwen…  Niet te missen!

Facebookmail