fbpx

Het dagelijks eetritueel van de Spanjaarden

De oorzaak van het toenemend aantal obesen!

Secretos del Sur

De Spanjaarden eten méér dan 3 keer per dag grote porties!

Ondanks uit eten gaan niet echt duur is, hebben vele Spanjaarden toch de weg gevonden naar de fastfoodketens en zijn ze zelf grote fan van alles wat gefrituurd is!

6 eetmomenten op 1 dag

Troost je : honger lijden doen ze niet. Spanjaarden plannen een 5 à 6 tal eetmomenten per dag in.

Niet moeilijk dat je dan pas om 22 uur opnieuw een hongertje krijgt!

Ondertussen heb ik al uitgebreid mogen kennismaken met de eetgewoontes van mijn buren … daar staat rond 13 uur de dampkap volle gas te draaien, want dan wordt de belangrijkste maaltijd van de dag klaargemaakt ! Als ze al thuis komen eten. Wij houden het toch nog altijd bij een slaatje of een soepje of een broodje.

Kinderen waarvan de ouders niet thuis zijn rond 15 uur “het etensuur” voor lunch, krijgen op school een warme maaltijd aangeboden. Een zorg minder voor de ouders/

Velen die ver van hun werk wonen gaan op restaurant voor het eten van een dagmenu : met voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie … en dit voor een prijs van om en bij de 10 €.

Veel groenten zie je echter niet op je bord .. maar ze houden meer van vis of vlees, met aardappelen of frieten en dan overgoten met een aioli of badend in olijfolie… wel lekker maar ik mis de groentjes toch.

Gaan dineren

Als we hier afspreken met vrienden uit België om te gaan dineren, dan zijn ze altijd zo verbaasd over het feit dat er vóór 20.30 uur geen enkele kok bereid is om in de potten te gaan roeren. Als de deuren al open zijn en het licht al brandt mag je blij zijn !  

Geen enkele Spanjaard gaat vóór 21 uur op restaurant, pas vanaf 22 uur lopen de restaurants goed vol ! 

Het is ook zo dat velen maar stoppen met werken rond 21 uur.

Meestal gaat men niet meer zo een grote maaltijd nuttigen maar eerder iets delen : para compartir.

Het gaat dan vooral over het gezellig samenzijn. Uitgenodigd worden bij een Spanjaard thuis voor een etentje .. dat kennen ze niet echt .. ze gaan eerder met vrienden en familie uit eten.

De Siësta geeft honger

Ik heb ook altijd een hongertje in de namiddag zeker na een dutje, maar ik ben dan zo slim genoeg om iets gezonds te eten.

Maar dan gaat dit zuiders volk voor een “merienda”. Dit zijn vooral zoete lekkernijen …

Rond een uur of 6 in de namiddag na de siësta lopen vele cafeteria’s vol met zoetebekken. Of men gaat nog snel naar de bakker, waar croissants, koffiekoeken en taartjes liggen te wachten om “hongerige” magen te stillen.

Croissants en koffiekoeken worden gegeten met mes en vork … en de churros worden gesopt in de chocolade

Voor ons net iets te veel van het goede.

Als wij op zondag rond 18 uur naar de bakker gaan, die trouwens open zijn een ganse dag van 7 tot 21 uur dan staat de bakker vol volk om gebakjes uit te kiezen voor La Merienda

Te warm om te koken

Gezond is iets anders, maar de warme zomerse temperaturen laten ook niet toe om vroeger de keuken in te duiken! 

Ze gaan dan ook pas slapen na middernacht, maar ze zijn daarom niet later uit de veren. Uiteraard maakt een siësta ’s

middags veel goed!

De maaltijden

Lees hieronder even over de eetgewoontes van de Spanjaarden

Spanje en tapa’s : onafscheidelijk verbonden

Het ontbijt : desayuno, alles wat je eet tot 12 uur. 

Welke koffie verkies jij? 
  1. Een kop koffie is essentieel als begin van de dag voor vele Spanjaarden, samen met een koekje of een broodje starten ze de dag.  
  2. Diegenen die buitenshuis werken stappen voor ze naar hun werk gaan nog even snel een barretje binnen voor een koffie met croissant of een Napolitano (een heerlijk chocolade broodje goed voor de totaal hoeveelheid calorieën tot de avond) of genieten ze van een gezondere toast met olijfolie en tomatenpulp.  Of ze hebben hun bokes wel mee! Wij zelf zijn zot van een pitufo met tomaat en olijfolie
  3. Tegen de middag komt ontbijt nummer 3  “almuerzo” dat meestal bestaat uit een tortilla , een omelet of een broodje of een tapa.
  4. In Andalucia daarentegen is het moeilijk om te weerstaan aan “churros” gedipt in chocolade! Of dit nu ’s morgens is of ’s avonds, vele bars geven op zondagmorgen “churros”.  je kan deze vergelijken met lange smoutebollen!  

Lunch : La comida

Vanaf 14 uur, wanneer winkels en kantoren sluiten voor de siësta, stappen vele Spanjaarden, die niet naar huis afzakken, naar een barretje waar ze tapa’s serveren of zoals in Andalucia heel gebruikelijk naar een marisqueria, waar het vooral aanschuiven is aan de bar om de lekkerste tapa’s met vis te verorberen. Hier de beste marisqueria’s van Malaga

Gezond smullen aan de toog van de marisqueria

Of men kiest voor de Menu del Día : voorgerecht, hoofgerecht en dessert of koffie voor 8-14 euro is buikje rond gegeten. Lekker is dikwijls wel wat anders, want het zijn de meest simpele gerechten met weinig tralala en verfijning.

Para Compartir : als het iets meer mag zijn dan gaat men uitgebreid op restaurant.  Wat het meest opmerkelijk is is dat niemand voor zichzelf besteld, maar alles wordt ‘para compartir” op tafel gezet : om te delen.  Ieder krijgt een leeg bord en je neemt van alles wat!  Heerlijk toch als je niet kan kiezen wat te eten .. zo heb van alles wel wat geproefd!  Ben je maar met z’n 2 dan deel je gewoon het voorgerecht en het hoofdgerecht, dat zie je heel vaak op tafels !

La comida is wel de belangrijkste maaltijd van de dag, alhoewel men daar wel wat verschuivingen in ziet, nu men tracht de siësta op vele plaatsen en winkels te negeren.

Groenten : alhoewel Andalusië één van de meest productieve regio’s is voor groenten en fruit lijken ze niet voor inheems gebruik! Je moet dikwijls smeken voor wat extra groenten.

Een ensalada mixta is dan weer te veel van het goede want deze wordt altijd geserveerd met een blikje tonijn en soms met groenten uit een bokaal. Bijna een maaltijd op zich. 

Paella

De pajeja…. mag niet ontbreken. Mijn Spaanse vrienden moeten altijd zo lachten als ik Paelleja zeg op zijn Vlaams.

Gratis tapa bij een drankje

Vooral in Granada kent men nog de gewoonte om een gratis tapa te geven als je een cerveza of vino besteld.

Nu is dat niet meer zo aan de orde .. ik zou ook niet weten hoe er nog iets verdiend kan worden. Maar de meeste tapa’s kosten tussen 1 en 3 €. Grotere honger .. bestel dan een racion of grotere portie ..om te delen of zelf te verorberen.

Wij zijn meest fan van Albondigas, patatas bravas, en dan laten we ons nog graag verrassen!

Diner : La Cena

Wie denkt om rond 19 uur op restaurant te gaan staat voor gesloten deuren. De meeste restaurants gaan pas open om 20.30 uur. Rond dit uur zit je meestal dan ook eenzaam alleen en is het pas rond 22.00 uur tijd voor de Spanjaarden om op restaurant te komen.

Dit diner is niet zo uitgebreid en zo veel als de lunch, maar het is wel weer een gezellig samenkomen van familie en/of vrienden met lekker eten en drinken. Wie dan weer verkiest om thuis te eten geeft dan weer de voorkeur aan “fastfood”, rond 22 uur is het vooral aanschuiven in de hamburgerzaken of rinkelt het bij de pizzeria volop bestellingen

Een verontrustend weetje : Spanje op de 3 plaats voor obese kinderen

Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden dik, want sporten staat toch wel dagelijks bij velen op het programma. Maar hoe langer hoe meer zie je hier “echte dikke” mensen en het meest verontrustend zijn de “kinderen” !

Met een zak chips op straat terwijl moeder boodschappen doet is een zeer gekend straatbeeld. Ook op tijd naar bed kennen ze hier niet, maar wel opblijven en TV kijken. En ondertussen snoepen.  In ieder geval zie je hier overal kinderen met een serieus overgewicht.  

Het erge is dat er blijkbaar weinig complexen zijn en de ouders het gevaar van obesitas niet kennen. Ik heb het er echt moeilijk mee vooral omdat ze als ze groter zijn wel met spot en gezondheidsproblemen gaan te maken krijgen.

Ga mee met Trips2Malaga de gezonde tour op!

Samen met Secretos del Sur gaan we voor een mediterraanse levenswijze vol hedendaagse recepten

De bedenkster van Secretos del Sur is niemand minder dan Patricia De Donder van Andalucia Vastgoed in Frigliana.

Geprikkeld door de Mediterraanse keuken begon Patricia met een eigen foodblog.

De passie voor koken

Alles start met het uitdenken van een origineel recept en zo ontstond ook de liefde voor foodfotografie & styling…. In haar blog maak je kennis met de gezonde mediterraanse fusion keuken! 

Ondertussen wordt Patricia gevraagd roodfotografie wat toch echt wel een vak apart is !

 

Trips 2 Malaga gaat je via een nieuwsbrief binnenkort leuke recepten toesturen …