fbpx

Fietsend door Córdoba

Ontdek De Ziel Van Córdoba met de fiets

Met Ontdek Córdoba

Rij in de voetsporen van de Moren in de heeste Europese stad

Córdoba is het meest ingetogen kunststad van de 3 kunststeden : Sevilla, Granada en Córdoba. Voor ons mogen het er 4 zijn want Málaga dragen wij uiteraard ook hoog in het vaandel!

Hoofdstad van Hispania

Córdoba was eeuwenlang de hoofdstad van het Moorse rijk in Hispania. Een centrum voor filosofen, schrijvers, wetenschappers en waar vredevol samenwonen van verschillende godsdiensten niet meer dan normaal was.  

La Mezquita

Córdoba staat voor velen gelijk met La Mezquita, het 23.000 m2 grote wereldwonder met de 860 marmeren zuilen onder de dubbele bogen, dat nog elke dag verkracht wordt met katholieke heiligenbeelden, dit nadat zelfs opdrachtgever Karel V achteraf spijt had van de kathedraal die er plompweg in gepenetreerd werd.  

Warmste stad van Europa

Córdoba is wel trots op dit monument, maar met reserves.  En trekt zich graag terug in de nauwe, schaduwrijke straatjes en steegjes van de historische binnenstad.  Daar, in dat labyrint, waar je – ook daar – op elk pleintje wel een kerk vindt met steense herinneringen aan de moskee die er vroeger stond, voel je de echte ziel van Córdoba, de miljoenenstad van destijds die nu nog enkel de titel van onleefbaar warmste stad van Europa draagt en die men in 2016 het voorrecht van de titel “Culturele Hoofdstad van Europa” ontzegde ten voordele van het noordelijke San Sebastián.

Ontdek Córdoba met Francisco

Wat is er leuker om wegwijs te worden in een stad tijdens een fietstochtje met een plaatselijke inwoner! Francisco van Ontdek Cordoba neemt je mee op sleeptouw in deze “Werelderfgoedstad” en laat je de mooiste plekjes zien! Rij je even mee?

Het is tijdens een tocht door die straatjes en steegjes van de oude stad, liefst niet in het hoogseizoen, dat Córdoba zich prijsgeeft.  En de fiets is daar het meest aangewezen transportmiddel voor.  

Ontdek Cordoba begint hier!

Rij je mee de stad in?

We waren dan ook wat blij dat we Francisco Meijer van www.ontdekcordoba.com hadden leren kennen.  Hij biedt o.a. fietstochten aan door Córdoba en is daarbij ook de – in dit geval nederlandstalige – gids.

 Beste fotoplekje

Vanuit de startplaats waar de fietsen worden overhandigd (en waar nodig aangepast) gaat het richting Puente de Miraflores naar de overkant van de Guadalquivir en verder langs de rivieroever met schitterend uitzicht op de stad naar de beroemde Puente Romano, de Romeinse brug die rechtstreeks naar de Triunfo de San Rafael en de Mezquita leidt.  De beste foto’s maak je uiteraard vanaf de andere oever.  

Puente Romano

Trappen en bewonderen

Via een volgende brug komen we de stad terug in en bezoeken eerst de wijk San Basilio waar de “Asociacion de Amigos de los Patios Córdobeses” de mooiste, met bloemen en planten gedecoreerde binnenpleintjes ter bezoek aanbiedt.  Francisco neemt u en ons verder op een tocht langs het Alcázar de los Reyes Christianos, Mesquita, Plaza del Potro en de unieke, naar Cordobese normen gigantische Plaza de la Corredera, via een paar steegjes waar net een fietsstuur tussen past, terug naar de startplaats.  Op dik 2 uur heb je een massa indrukken verwerkt en bovendien het historische Córdoba leren kennen.  Hoogste tijd om één en ander door te spoelen op een uitnodigend terrasje.

Mei is de uitgelezen maand voor iedereen die Córdoba wil zien openbloeien!

Zeker in de maand mei,  Zo is er ondermeer :  afhankelijk van het jaartal uiteraard, dit was 2019.

  • La Fiesta de los Patios, in 2019 van 6-19 mei
  • De “Mei Kruisen” van 1 tot en met 5 mei 2019
  • Het gevecht van de kruisen op 5 mei 
  • Het festival van de versierde balkons van 1 tot en met 13 mei 
  • De Feria van Cordoba, de kermis en tal van andere attracties van 19 tot 26 mei
  • En zo is er ook het spectaculair vertrek naar Rocio, het bedevaartsoord! Ons verslag hierover lees je hier!

Wegsmelten tijdens de zomer

Net zoals Granada geven wij de goede raad om de stad te vermijden tijdens de warme zomermaanden, want je smelt letterlijk weg. Tijdens de winter ( zeer korte periode ) zijn de nachten koud, maar tijdens de dag is het zeker aangenaam vertoeven met een lekker zonnetje en zo rond de 18 graden. Voorjaar en najaar zijn uiteraard ook hier de beste periodes om bezoeken in te plannen. 

Reserveren fietstour

Wil jij ook op tour met Ontdek Cordoba .. klik dan op deze link voor alle reservaties en info!