fbpx

Feria in Málaga

Waar Tradities Stilaan Lijken Te Verdwijnen

Zot van “M”

Omdat de titel misschien anders doet vermoeden, wil ik even meegeven dat ik  “Zot” ben van ”M”! Héél ZOT!

Een eerlijke blog

In de eerste instantie is Trips2Malaga een blog waar niet alleen wordt geromantiseerd, maar ook kritiek kan en mag. Verder schrijven we een vooral EERLIJK verhaal! Uit ons buikgevoel… meer niet.

Uiteraard heeft éénieder een eigen ervaring en mening. Hetgeen volgt is onze ervaring én een momentopname! Als je voor de eerste keer, waar ook in Spanje, een “feria” meemaakt is dat wellicht een unieke ervaring, zeker als je in ongelooflijk aangenaam gezelschap vertoeft en op vakantie bent. De feria van Málaga is samen met die van Sevilla wel de meest spraakmakende alhoewel totaal verschillend.

De feria van Málaga start meestal op een vrijdag ergens in de helft van augustus met een gigantisch vuurwerk en muziekshows.

  Feria Malaga 2018

Pracht en praal tijdens de Feria

Ook wij waren de eerste keer als we de dag- en nachtferia van Málaga beleefden behoorlijk onder de indruk: prachtig uitgedoste dames in hun mooie kleurrijke flamenco-jurken, die op elke hoek van de straat spontaan in de handen begonnen te klappen om er de flamenco of sevillana te dansen.

Overal was er gezellige maar drukke sfeer met lachende gezichten van feestende Malagueños en nieuwsgierige toeristen.

Romeria in mineur

Dit jaar bleven we echter wat op onze honger zitten !

Het begon allemaal met de Romeria : de kleurrijke optocht van koetsen en paarden door de stad. Toen we er iets voor 11.30 arriveerden, het startschot van de stoet, werden we al wat ontgoocheld : ofwel waren er al veel koetsen en paarden vertrokken ofwel hadden er veel minder Malagueños zich bereid gevonden zich te engageren voor de opening van de feria (buiten het prachtig vuurwerk van vrijdag meegerekend) , want de optocht van het aantal mooi versierde koetsen en hun traditioneel geklede passagiers was op een klein half uurtje al voorbij. Toch hebben we enkele prachtige senoritas in mooie koetsen kunnen spotten.  

Romeria Malaga 2018

Vrijgezellenfeestjes alom

Daarna zijn we de stad ingetrokken waar het leek of Málaga één bachelor en bachelorette feest was! Waar je ook keek, ergens was er altijd wel een trouwlustig meisje of jongen in een belachelijke outfit omringd door hun respectievelijke bruidsjongens of- meisjes.

Uiteraard is DE feria de geschikte plaats om het einde van je vrijgezellenbestaan in de kijker te zetten. Jammer genoeg heb ik er geen foto’s van genomen.

Tradities lijken verloren te gaan

We waren echter naastig op zoek naar de “tradities” ! Voor ons betekent dat bijna alles wat te maken heeft met flamenco : van jurk tot dans, van geklap tot gitaarsolo.

Uit sommige bars weerklonk luide Spaans getinte muziek maar van “dansende senoritas “ was er weinig sprake. Of we waren misschien op het verkeerde moment op de verkeerde plek! Wellicht was dat de reden.

Toch was gans het historisch centrum van de stad in een feesttenue uitgedost

Eindelijk de Sevilliana

Spontaan beginnen de Malagueñas de Sevillanas te dansen

Dancing in the street

Calle Larios en Plaza de la Constitution

De Calle Larios, de hoofdwinkelstraat van Málaga, was traditiegetrouw prachtig overdekt en versierd met lampionnen in verschillende kleurtjes. Zo is het hier altijd heerlijk vertoeven net zoals op de Plaza de la Constitucion, waar nu een Spaanse charmezanger het beste van zichzelf gaf terwijl het publiek uitbundig meezong

Cartojal een slecht hoestdrankje

Overal in omliggende straten waren de barretjes versierd met vlaggetjes van de voornaamste sponsor en drank van de feria : Cartojal, de mierzoete wijn die naar ons oordeel meer heeft van een hoestdrankje.

Larios Gin

Liever dan toch een gin tonic van het Malagueense huis Larios, dat speciaal voor de feria de flessen voorziet van etiketten met een afbeelding van Malaga. Of gewoon een lekker vers getapte caña! Een klein pintje bier … ! Tijdens de feria is het ook zo dat elke bar een kleine selectie tapa’s voorzien aan feria prijzen, dus het menu is door het drukke feestgedruis ook wat beperkter! Ons niet gelaten hoor, wij zijn ook content met een lekker ijsje!

Het is er in ieder geval een drukte van jewelste met luide harde muziek die weergalmt uit bijna alle bars, elkaar proberen te overstemmen. Om nog maar te zwijgen van zingende jongeren.

Bottelón jongeren

Zij kopen liever hun drank in de supermarkt om zo goedkoper dronken te kunnen worden. Botellón is gekend in héél Spanje maar kent zijn oorsprong in Andalusië, waar mensen eind jaren ’80 alcohol in drankwinkels begonnen te kopen om de flessen mee naar buiten te nemen, om ook ’s avonds nog van de aangename temperatuur te genieten. Botellón is het Spaanse woord voor ‘fles’. Vooral Spaanse jongeren namen deze gewoonte over. De ene draagt een witte zak met de drank, de andere neemt de frisdrank voor zijn rekening en sommige nemen het ijs en plastieken bekertjes mee.   De zon en de portie alcoholische drank is niet de ideale combinatie om er tegen het einde van de feria nog fris uit te zien. Als ze zich maar hebben geamuseerd.

Feria

Fonzo tapa’s bar van onze vrienden

Wij zijn afgezakt naar onze lievelings tapasbar met Belgische eigenaars FONZO Pieter van Fonzo was zijn unieke decoraties aan het beveiligen met kippengaas voor zatte feria gangers, om even te schetsen dat drinken toch wel centraal staat .   Wij hebben ondertussen genoten van een heerlijk broodje versbereide americain préparé, “geprépareerd” door Julie, een onverwachte tractatie in Málaga.   

Gezonde tapa’s bij Fonzo

Meer en meer Malagueños beginnen de internationaal getinte en gezonde tapas van Fonzo te appreciëren en komen regelmatig langs om te proeven van Fonzo’s lekkernijen.

Terug naar huis flaneren

Mits onze auto toch geparkeerd stond in de parking Centre Pompidou of Muellle uno ( de beste om de haven te bezoeken) zijn we nog wat gaan flaneren op El Palmeral de las Sorpresas waar onze jonge logéekes zich even hebben uitgeleefd in de speeltuin.

Met nog een drankje op één van de talrijke terrasjes zat ons dagje feria erop en zijn we moe en toch voldaan naar huis gekeerd.

De Feria buiten Malaga

Onze kleindochter is zo zot van paarden dat we natuurlijk de “authenticiteit” van de feria niet mochten missen.   Tijdens de dag tussen 12 en 20 uur mogen paarden en koetsen zich begeven op het Feria terrein buiten de stad zolang ze de verkeersregels maar respecteren. Er staan éénrichtingsborden “ paarden en koetsen niet toegelaten”

Elke ruiter te paard of menner met koets moest eerst aan de politie zijn naam opgeven, stonden ze niet op de lijst werden ze geweigerd. Gelukkig hebben we nog depracht en praal van de Andalusische traditie mogen beleven. Onze kleindochter was alleszins in haar nopjes!

Feria de Noche: van een grote boerenkermis tot het mondaine nachtleven

Een 4 tal jaar geleden hebben we voor de eerste keer de feria buiten de stad bezocht en waren toen onder de indruk van de vele casetas waar traditionele dansen zoals de flamenco, copla en verdiales werden gedanst.  

Ondanks we dit jaar in bijna elke caseta ons hoofd eens hebben binnengestoken, hebben we nergens flamenco jurken zien zwieren op het getokkel op een Spaanse gitaar. Enkel bij de caseta van de Verdiales was het alom feest, bij de anderen klonk uit de boxen versterkte Spaans getinte muziek waar menig vrouwelijk schoon de waren gretig door wulpse dansmoves lieten bewonderen.

Casitas maken plaats voor clubs

Toch vonden we op het einde nog een caseta waar ze de Sevilllanas dansten en toen zagen we dat het goed was. Hier een kort filmpje over de Verdiales

Discotheken trekken veel publiek

Sinds Málaga op de kaart staat als citytripbestemming en zelfs als internationale studentenstad openden de laatste 2 jaar menig clubs hun deuren, die nu op de feria hun eigen caseta uitbaten. Deze caseta’s hadden het meeste succes, lange rijen jongeren stonden geduldig te wachten om de club-caseta binnen te mogen. Onder streng toezicht van buitenwippers met zelfs politie dicht in de buurt om een oogje in het zeil te houden.    

Hiermee blijkt ook dat de tradities verdwijnen en de sfeer anders wordt beleefd, jongeren dansen de dag van vandaag nu éénmaal liever op de tonen van ondermeer Martine Garrix of David Guetta.

Cabalgata Historica

Omdat 19 augustus , de dag van de herovering van Málaga op een zondag viel werd er een dagje langer gefeest.

De Feria van Málaga is als enige feria ontstaan uit een belangrijke historische gebeurtenis, namelijk de herovering van de stad door de Katholieke koningen, Ferdinand en Isabella. Op 19 augustus 1487 gaven de Moren het beeld, Virgin de la Victoria, de beschermheilige van de stad, terug aan de katholieken.

Vandaag de dag is er een historische optocht “Cabalgata Historica” die dit jaar uitzonderlijk plaatsvond de maandag na de sluiting van de feria.

Ook Trips2Malaga mocht dit niet missen en was getuige van dit stukje Malagueense geschiedenis met ruim 200 figuranten van klein tot groot

Hiervan heb ik eigelijk nog het meeste genoten, trouwens ik ben altijd gefascineerd door de historiek van een stad, plek of persoon!

Dat de herovering van een stad vanaf 1887 zou uitmonden in een jaarlijks groot feest, hadden Ferdinand en Isabella zich nooit kunnen voorstellen!

Maar de oorsprong van dit feest de FERIA verdwijnt stilaan samen met al de echte Andalusische tradities … in ruil krijgen we een vleugje Tomorrowland, toch wat muziek en dresscode betreft!

Na de optocht gingen we samen met nog wat vrienden flaneren in Calle Larios waar opvallend genoeg al gans Feria decoratie was afgebroken en de stad terug liet belanden in het “dagelijks leven”  

Blij want we zijn erbij

Wij zijn in ieder geval blij dat we er weeral bij mochten zijn.

 

Voor meer foto’s en video’s verwijzen wij graag naar onze FB pagina

Volg ons op Instagram  

Abonneer u vandaag nog op ons YouTube Kanaal

Wij hopen dat u hebt genoten van ons eigen FERIA Malaga 2018 verhaal ! 

  Een blog per een persoonlijke toets ! Zot van “M”