fbpx
Trips2Malaga_elAlbuchal

El Acebuchal: van spookdorp naar droomdorp.

Het verborgen pareltje in de Axarquia-Malaga-Andalucia

Een uitzonderlijk verhaal van de heropbouw

Ergens diep in de bossen van de Axarquia in het oosten van de provincie Málaga ligt een pareltje dat je zeker eens moet hebben bezocht, maar het is redelijk onbekend zelfs bij mijn Spaanse vrienden! Wij vinden het er echter sereen mooi en de tocht een echt avontuur voor groot en klein.

Tussen Frigliana en Cómpeta

Niet ver van Frigiliana, maar als onderdeel van het heel wat verdere Cómpeta, ligt El Acebuchal als een verborgen parel in de bergachtige gebied van het natuurreservaat van de Sierra Tejeda, Almijara en Alhama.  

El Acebuchal was eeuwen een belangrijke halteplaats op de muilezel-handelsroutes tussen Nerja, Cómpeta en Granada. 

 De grens tussen de provincies Málaga en Granada kan je bijna aanraken mocht dat mogelijk zijn.

Pijnlijke geschiedenis

Het leven in deze regio was meer dan hard, maar de meer recente geschiedenis wordt geïllustreerd met een pijnlijker gebeuren. In de nadagen van de Spaanse burgeroorlog verborgen nogal wat republikeinse rebellen zich in het gebergte achter de kustlijn.  

Un Pueblo Fantasma

Het Franco-regime verdacht de rurale bewoners van El Acebuchal ervan het maquis te steunen en verbergen.  Uiteindelijk zat die lokale bevolking tussen twee vuren.  In 1948 gaf Franco, die toch al geen hoge pet ophad van de Andaluciërs, z’n troepen het bevel het dorp te ontruimen, waarbij zo’n 200 bewoners have en goed, maar ook b.v. hun vee moesten achterlaten.  El Acebuchal verviel gauw tot een ruïne en een spookdorp, “Un Pueblo Fantasma”.

Heropgebouwd door Antonio

In 2005 heropende Antonio en z’n familie de taverne als Bar-Restaurant El Acebuchal. Dat was een belangrijke stap in de heropstanding van het gehucht.  Tegelijk met de verbreding van de toeristische belangstelling naar de bron van authentieke samenlevingsvormen in een ecologische omgeving, zorgde ook dit restaurant ervoor dat bezoekers El Acebuchal wilden ontdekken en er de plaatselijke keuken proeven.  

Heerlijk en eerlijk restaurant

Antonio en zijn familie spelen hier gevat op in, met bereidingen van hert, everzwijn, lam of konijn.  Het brood wordt ter plaatse gebakken, het roomijs is een delicatesse uit eigen keuken. Binnen in de zaal vind je foto’s van het dorp en z’n bewoners uit lang vervlogen tijden.  Intussen huren families er voor korte of langere tijd een vakantiestek, of vinden onderdak in de ene B&B. De Vlaamse schrijver en goede vriend Marnix Peeters, heeft in dit dorpje al menige pagina’s geschreven van zijn succesvolle boeken!

De inspiratiebronplek van vriend en schrijver Marnix Peeters

Terug in de tijd

El Acebuchal bezoeken is een “terug in de tijd”-ervaring. Ezels en muilezeltjes zijn er geen toeristisch curiosum maar een verplaatsingsmodus die nu eenmaal zin heeft in deze omgeving.  Intussen is er toch internet beschikbaar en kan in het restaurant met een kaart betaald worden.  Een berghelling houdt niet alles tegen.

El Acebuchal is het makkelijkst bereikbaar vanuit Frigiliana.  Komende van de kust, het dorp aan de rechterkant houden tot aan de wegwijzer naar El Acebuchal. 

Voor meer info contacteer ons via chat op facebook

De road to nowhere

Hou er wel rekening mee dat het niet te regenachtig mag zijn want je moet met je wagen door de rivier …dus beste periodes zijn de droge … en dat zijn er wel wat !