fbpx

De septemberbloem in de botanische tuin in Málaga

Stinkende vliegenvanger

De botanische tuin van La Concepción kiest de grootbloemige Aristolochia als plant van de maand voor september. Een groenblijvende klimplant, inheems in Brazilië en Colombia, die opvalt door de zeldzaamheid van zijn donker kastanjebruine bloem met witte vlekken. Ze is groot, ongeveer 30 centimeter, en heeft geen bloemblaadjes; de kelk is bolvormig en groenachtig van kleur, en loopt uit in een buis die uiteindelijk opengaat in de vorm van een trompet.

De geur is niet aangenaam, hoewel niet zo erg als bij andere soorten van dit geslacht; de vorm is om vliegen aan te trekken die gevangen zitten in de buis van de bloem die bedekt is met haren en was, zodat ze wegglijden en er niet meer uit kunnen totdat, eenmaal bevrucht en verdord, de vlieg wordt losgelaten om beladen met stuifmeel naar een andere bloem te vliegen. De bladeren zijn dun en hartvormig. De vrucht is een langwerpige capsule van ongeveer 8 cm die, wanneer geopend, talrijke zaden vrijgeeft.

Griekse foetus

De naam van dit geslacht komt van het Grieks, aristos betekent uitstekend en lochia verwijst naar de bevalling. Het kan te wijten zijn aan de vorm van de bloem vóór de opening, die lijkt op de afbeelding van een foetus, maar het kan ook verwijzen naar het feit dat sommige van deze soorten vroeger in de verloskunde werden gebruikt om de bevalling op gang te brengen. Er worden nog andere eigenschappen aan toegeschreven, zoals de genezende kracht tegen slangenbeten. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de plant inderdaad alkaloïden met deze eigenschappen bevat, maar ook aristolochinezuur, een gevaarlijk toxine.

Geschikte bekleding

Het is een zeer geschikte soort voor de bekleding van muren of schuttingen; hij is gemakkelijk te kweken, hoewel hij niet tegen intense koude kan.

Aan de cafetaria

In La Concepción is het te zien op het hek dat de mediterrane rotstuin scheidt van de cafetaria. Om jawel de vliegen weg te houden !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *