fbpx

CORDOBA

Córdoba is zeker een citytrip waard, en ontdekt de provincie

Een gouden raad die we graag even meegeven is : ga nooit citytrippen of de stad bezoeken tijden juli en augustus tot half september want je smelt echt weg. Geen enkele Cordobés of Cordobesa waagt zich buiten tijdens het heetste van de dag!

Dus vanaf oktober tot half juni is het heerlijk vertoeven in de provincie, met als natste en koudste maanden maart en april.

Ontdek Córdoba met de fiets

Wij raden echter aan om zeker een gids onder de arm te nemen : Ontdek Córdoba organiseert zowel fietstochten als te voet de stad ontdekken. Lees hier ons avontuur met Francisco onze Nederlands sprekende gids in Córdoba.

Francesco van Ontdek Córdoba.

Stukje geschiedenis van deze fantastische stad.

Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld, in de 10de eeuw zelfs de op een na grootste, met een voor die tijd ongekend hoog inwonertal van rond de 500.000. Het was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba, later het kalifaat Córdoba

Mezquita

De Tartessos waren de eerste bewoners rondom Córdoba. Vanwege de omliggende mijnen met koper en zilver was dit economisch gezien één van de meest beste plekken. De economie ging pas vorm te krijgen toen men aan landbouw ging doen. De naam begon als ‘Karduba’ bij de opkomst van de Carthagen. Deze naam ontstond uit Kart-Juba, wat Stad van Juba betekent. De stad werd vernoemd naar een Spaanse generaal, die omkwam in de omgeving van de stad (rond 250 v.Chr.).

De Romeinse Tijd

Die Romeinen hebben ook overal gezeten en dat merk je nog aan verschillende Romeinse vondsten in de stad. In 206v.Chr. veroverden de Romeinen Karduba. Deze gaven de naam Corduba aan de stad. Julius Caesar gebruikte in 49 v.Chr. Corduba als regeringscentrum, voor Hispania Ulterior, het toenmalige rijk. Er ontstond een strijd tussen Caesar en Pompeius (Romeinse aristocraat), waarna de provincies werden gereorganiseerd. In de jaren erna kreeg de stad een koninklijk paleis, circus, drie aquaducten, een amfitheater en een groot theater. Rond 300 jaar na Chr. had Corduba dan ook meer belangrijke gebouwen dan Rome, waar uiteraard veel was verloren gegaan tijdens een verwoestende brand.

Vanaf de 3e eeuw kreeg Corduba te maken met het Christendom. De stad kreeg een eigen bisschop, welke de rechterhand werd van Keizer Constantijn de Grote. Doordat de stad Christelijke aanwezigheid had, kwamen ze ook in opkomst tegen de Visigoten in de eeuwen die volgden. 

De Byzantijnse en Visigotische Tijd

Na de val van het West-Romeinse Rijk, in het jaar 411, bezetten de Vandalen Córdoba. Corduba zoals de stad toen heette; was een onafhankelijke stad, maar de Romeinen hielden toch enige macht. In 550 werd de stad veroverd door de Byzantijnse Justinianus I, en 22 jaar later door de Visigotische koning Leovigild. Deze koning voelde zich zo machtig, dat hij munten liet maken met zijn naam er op. In deze eeuw werden ook vele Visigotische monumenten gebouwd, zoals de kerk van de Drie Heiligen en de basiliek van San Vicente Mártir, en de Byzantijnse Santa Clara kerk. De Katholieke bevolking had moeite met het accepteren van de koning, omdat deze niet Katholiek was en kwamen dan ook in opstand. De stad verloor door deze onrust haar macht, en daardoor werd het oude Hispalis het huidige Sevilla belangrijker.

Moorse Tijd

De tijd waar men tot de dag van vandaag nog één van de mooiste bezienswaardigheden waarvoor Córdoba bekend is over heel de wereld : de Mezquita! Zoals je waarschijnlijk wel hebt geleerd in de geschiedenis les is dat een groot deel van Zuid-Spanje veroverd werd vanaf 711 door de Moren, waaronder ook Córdoba.

Dit was een politiek gezien zeer instabiele periode. Later, in 756, ontstond er een onafhankelijke staat die over Al-Andalus (Het Moorse rijk) regeerde, namelijk het ‘Emiraat van Córdoba’, en het oude Corduba werd daarvan de hoofdstad. Deze staat veranderde later in het Kalifaat van Córdoba, dat nog machtiger was.

In 1000 was Corduba zelfs uitgegroeid tot grootste stad ter wereld. Ook was het het belangrijkste culturele, commerciële en financiële centrum ter wereld. Ook de Mezquita werd in die periode gebouwd, en ‘Medina Azahara’, een chique wijk. Er kwam een eind aan de bloei van het rijk van Córdoba in 1008. Het kalifaat van Córdoba kwam ten einde op 30 november 1031. De laatste kalief Hisham III was verdreven uit Córdoba, en deed afstand van zijn kaliefentitel. 

Telkens als ik de Mezquita binnenstap dan word ik overspoeld door intense gevoelens van rust. Ik vind het ongelooflijk dat er in die tijd tot 15000 gelovigen binnen konden in de Moskee. Wat ik toch wel heel gedurfd vind is de kathedraal die door de katholieken is gebouwd midden in de Mezquita, na het verdrijven van de Moren uit Córdoba, dat huivert van pretentie. Maar met respect dat ze de oude Moskee hebben laten staan. Wat een geluk.

Katholieken veroverden Córdoba in 1236/

De katholieke koning Ferdinand III veroverde Córdoba tijdens de Reconquista, op 29 juni 1236. Alle Moren werden die dag Córdoba uit gezet of je bekeerde je tot het Christendom of indien je bleef was je geen lang leven beschoren. Vele van de Romeinse gebouwen werden verdeeld onder de adel. In de tijd dat Koning Ferdinand III regeerde, werden er 14 nieuwe kerken gebouwd.

Uiteindelijk, in 1241, kreeg elke wijk in Córdoba (14) zijn eigen kerk. Later werden nog meer christelijke bouwwerken neergezet, tijdens het bewind van koning Alfons XI. Één daarvan, het ‘Alcázar de los Reyes Cristianos’ werd later veranderd in een koninklijk paleis.

De tuinen van het paleis zijn zeker de moeite waard om te bezoeken met tal van sinaasappelbomen en waterpartijen. Córdoba werd ook gebruikt als katholieke uitvalsbasis voor de verovering van Granada.

Tot de dag van vandaag.

De bouw van de Kathedraal van Córdoba begon in 1523. Later werden de Arco del Triunfo en de Puerta del Puente in 1571 gebouwd. In die periode was Córdoba een machtige stad. In de 18e eeuw kwam daar een einde aan, met als oorzaak verschillende epidemieën, slechte stadsbestuurders en droogte.

Ook het aantal inwoners van de stad nam sterk af, en deze begon pas twee eeuwen later weer te stijgen. Het duurde nog een stuk langer tot de economie weer bijtrok, na de val van dictatuur Franco in 1970.

Córdoba is tegenwoordig een belangrijke culturele stad in Spanje, en een die goed bewaard is gebleven.

Het hele centrum van de stad (historische centrum) is ook werelderfgoed.

Onze Tips4Córdoba

Kuieren in het oude stadscentrum spreekt al tot de verbeelding en is al enig om te doen. Maar hier zet ik graag even onze Tips4Córdoba op een rijtje :

Om te parkeren kan je best de stad inrijden en via google maps volgen naar Parking la Mezquita Cordoba. Zo kom je ineens in het centrum van de stad. Eenmaal buiten loop je langs de witte steegjes het oude centrum in en je wandelt zo naar de Mezquita.

  • Mezquita is een must to see … zoals je al hebt gezien op bovenstaande foto’s. Tickets koop je op de binnenplaats aan de kiosk. Ga je tussen 9 en 10 uur ’s ochtends dan is de inkom gratis. Maar op een uurtje heb je bijna niet alles gezien, maar goed voor een zeer mooi impressionante impressie. Tickets en meer informatie vind je hier. Ik wou hier willen uitweiden over de geschiedenis van de Kathedraal van Córdoba, maar je kan het alleen maar zien met je eigen ogen … je kan uiteraard ook een gids onder de arm nemen en dan verwijs ik graag naar deze site!
  • Alcázar de los Reyes Cristianos : het paleis van de Katholieke koningen, zeker de tuinen zijn een bezoekje waard. Het fort was een van de belangrijkste woningen van Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Jammer genoeg zijn de vertrekken niet altijd te bezichtigen.
  • Puente Romano : wandel eens een stukje de brug over en kijk over de rivier. In de eerste eeuw werd er een brug aangelegd over de rivier Guadalquivir. De brug zoals ze er nu bijstaat is gebouwd geworden omstreeks de 8 ste eeuw. Enkele van de steunpilaren bestaan uit delen die oorspronkelijk afkomstig zijn van de bouwtechnieken door de Romeinen, hoe kan het ook anders. In het midden van de brug zie je een zeventiende eeuwse sculptuur van San Rafael dat gemaakt werd door Bernabé Gómez del Río.Aan de andere kant van de brug bevindt zich de toren ‘Torre de la Calahorra’. Als je met Francisco op stap bent van Ontdek Cordoba; via deze link kan je hem bereiken via Facebook dan vertelt die je heel graag alles over dit toch wel spectaculair stukje bouwkunst.
  • Synagoge van Cordoba te vinden in de Joodse wijk “Juderia” van Córdoba staat één van de oudste synagogen van Spanje uit 1315. Het is slechts een heel kort bezoekje mits het zeer klein is. Persoonlijk vind ik dit nu niet één van de meest merkwaardige plekken van de stad, maar zeker ook even binnenwippen. De wijk Juderia is dan weer wel de moeite waard, verdwalen in de smalle steegjes van de stad… en dan allerlei prachtige dingen ontdekken.
  • Calleja de las Flores dit fleurig straatje is een streling voor het oog … net zoals in mei al de patio’s die dan hun deuren open zetten. Net bij de Mezquita.
  • Plaza del Potro bereik je door vanaf de Puente Romana met zicht op de stad naar rechts te gaan. Dit leuke pleintje heeft een paar toffe souvenierwinkeltjes en het Museo Julio Romero de Torres en het Museum voor Schone Kunsten ‘Museo de Belles Artes Cordoba’. Maar vooral het eeuwenoude fontein met het paard trekt de aandacht. Deze werd onder andere ook genoemd in het boek ‘Don Quichote’ van novel schrijver Miguel de Cervantes die dan weer zijn verhaal heeft geschreven in Velez- Málaga onze thuishaven.
  • Torre de la Calahorra die staat aan de andere kant van de Puente Romano en is momenteel een museum waar je de cultuur van Andalusië als mede de verschillen en overeenkomsten ontdekken tussen de christenen, joden en moslims zoals deze zich hier door de eeuwen heen gevestigd hebben. En die jaren vredevol hebben samengeleefd. Vroeger deed de toren uiteraard dienst als uitkijktoren !
  • La Casa Andalusí : wat ik zelf nog een bezoekje moet brengen maar staat met stip nu op to see. Hier kan je het traditionele leven in Córdoba ontdekken. Dit twaalfde eeuwse woonhuis van Cordoba is sinds 1997 opengesteld als museum. Het ligt in de Joodse wijk, op steenworp van de synagoge. Liefhebbers kunnen zich door het huis begeven om een indruk te krijgen van het leven in deze gezellige Andalusische regio. En even kijken hoe men vroeger leefde, iets waar ik altijd het meeste interesse voor heb. Daarnaast is er prachtig mozaïek te bewonderen, leveren de patio’s bijzonder leuke en sfeervolle foto’s op en kun je er een klein papier museum bezoeken.
  • Palacio de Viana : 3 de keer goede keer, want we hadden ervoor al 2 keer voor een gesloten deur gestaan. Dit paleis telt de meeste patio’s dan eender welk paleis namelijk 12 … je loopt van de éne in de ander patio en tussen de patio’s kan je al de vroegere woonvertrekken bekijken en je laten meeslepen naar het rijke verleden van de “Markies van Viana’! Binnenkort een mooie reportage online van het Paleis .

Medina Azahara

Niet ver van de stad heb je het Medina Azahara, best te volgen met google maps. Van dit ooit prachtig paleis blijven enkel de funderingen nog over. Jammer genoeg staat er nergens een uitleg met wat er juist moet zijn geweest op die bepaalde plek die je ziet. Zelf waren we niet onmiddellijk ondersteboven. Men noemde het ooit het Versailles van het Midden Oosten, maar dan moet je toch wel een zeer groot verbeelding hebben. Veel meer dan ruïnes van een ooit zo mooi paleis is er niet te zien. De funderingen van de Medina Azahara vinden hun oorsprong in de tiende eeuw. De opdracht tot de bouw van een paleis was afkomstig van Abd-ar-Rahman III al-Nasir. Bij het paleis behoorden ook ceremoniële ruimtes, een moskee, tuinen, woonvertrekken en badhuizen. Het ruim honderdtwaalf hectare tellende complex moest destijds vooral zijn macht weerspiegelen. Helaas werd de Medina Azahara ongeveer zeventig jaar na het ontstaan grotendeels verwoest tijdens de burgeroorlog. Toch is het misschien een leuke uitstap met kinderen omdat het toch voor hen misschien wel iets niets alledaags is. Er is een grote parking en bij het binnenkomen kan men ook naar een film kijken in het onderzoekscentrum, dit hebben wij wegens tijdsgebrek niet gedaan.

De poort is zowel het mooiste wat er te zien valt, vooral omdat daar de Moorse bouwkunst hier schittert.

Mei de feestmaand in Córdoba

Wie graag zich laat onderdompelen in het feestgedruis moet tijdens de maand mei zeker naar Córdoba afzakken.

Dit jaar, 2021, de 100 ste editie van het festival van de prachtige bebloemde patio’s

• Tijdens de tweede en derde week van mei wordt het Festival de los Patios Cordobeses gehouden. De Patio’s behoren over het algemeen allemaal toe aan privéhuizen waarvan de eigenaars alles is het werk hebben gesteld om uit te pakken met de mooiste patio. Overal vind je plannetjes en foldertjes en zo kan jezelf een tour uitstippelen welke Patios in welke wijk je wilt gaan bezoeken. Ik kan je verzekeren het zijn er heel veel en de meeste zijn gesloten tussen 14-17 uur ongeveer. Dus of je moet heel vroeg gaan of best ergens in de buurt blijven overnachten. Let wel op dat er heel lange wachtrijen kunnen zijn.

Hoe gaat de jury te werk :

Soorten binnenplaatsen
Elke binnenplaats heeft een unieke architectuur, het resultaat van een verschillende historische evolutie, zodat het moeilijk is een typologie op te stellen. In grote lijnen kunnen binnenplaatsen echter in twee basisgroepen worden ingedeeld:

Monumentale en statige binnenplaatsen: Deze zijn verbonden met oude paleizen van de plaatselijke aristocratie of met belangrijke religieuze gebouwen, zoals de Patio de los Naranjos, de synagoge of het heiligdom van de Fuensanta. Anderzijds valt onder de statige gebouwen het Palacio de Viana op, dat in zijn interieur twaalf binnenplaatsen heeft in verschillende architectonische stijlen.

De Féria … de pracht en praal van het pure Andalucia verdwijnt in de massa feestvierders.


• De laatste week van mei staat in het teken van Feria de Córdoba. Van oorsprong was dit een landbouw- en veeteeltbeurs, maar het Feria de Nuestra Señora de la Salud zoals het feest officieel heet is uitgegroeid tot een enorm volksevenement.

Feria de Córdoba wordt tegenwoordig vooral gehouden op het gigantische evenemententerrein El Arenal dat in het zuidoosten van de stad te vinden is. Lokale producten, tradities, kostuums, dans en eten staan centraal tijdens het Feria de Córdoba.

Hemelvaart zal nooit meer hetzelfde zijn.

In 2019 waren net op Hemelvaart, wat absoluut geen feestdag is in Spanje, in Cordoba om in de eerste plaats de patio’s te bewonderen. Plots werden we alert gemaakt door het geluid van paardenhoeven … en daar stonden ze .. helemaal uitgedost in de traditionele flamenco kleding … klaar om in caravan richting Rocio te zetten, het bedevaartsoord in de provincie Sevilla.

Klein en groot, te paard of te voet: elke Cordobés ging volledig op in het de Romería gebeuren. Ze zouden er 9 dagen over doen met paard en kar om op 2de Pinksterdag aan te komen in Rocio, een prachtig bedevaartsplaats.

Jammer genoeg sterven er op de weg naar Rocio paarden van uitputting. Iets waar wij met ons gezond verstand mogelijk bij kunnen.

Maar hoe de mensen opgingen in dit gebeuren met zingen en dansen en dat in volle ornaat, dat was prachtig om te zien.

Lees er hier meer over.

Touren in de provincie Córdoba