fbpx

Carnaval in Malaga

Kerstverlichting wordt Carnavalsfeer

Carnaval, een bij uitstek populair festival dat voorafgaat aan de vastentijd, is uniek in Malaga vanwege zijn multiculturele, kleurrijke en spontane karakter, met vieringen zowel in het historische centrum als in de rest van de wijken van de stad, waar honderden leuke activiteiten worden georganiseerd tijdens de warme winter van Malaga.

Jaarlijks wordt de wereldberoemde Kerstverlichting mits enkele aanpassingen ook gebruikt tijdens de Carnaval periode. 

Elk jaar een nieuw ontwerp voor de affiche

Net zoals voor de Feria en waarschijnlijk ook voor de Semana Santa wordt er jaarlijks een soort wedstrijd gehouden voor het ontwerpen van de mooiste poster. Niet alleen een vakjury mag beoordelen maar ook de bevolking via een online platvorm.

Carnaval is hier meer dan enkel een verkleedpartijtje

Het festival, dat wordt gepromoot door de Fundación Ciudadana del Carnaval, begint in Malaga met bijeenkomsten van zanggroepen, murgas, comparsas, kwartetten en koren in het Cervantes Theater in een competitie waaraan groepen uit verschillende delen van de provincie en ook uit andere delen van Andalusië deelnemen. Het is allemaal druk en luidruchtig vooral.

Betekenissen

Murgas : De murga is een muzikaal-theatraal genre dat is ontwikkeld in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en in Spanje, waar het naast de zogenaamde “chirigota” bestaat. Bekijk even onderstaand you tube filmpje

Comparsas : Dit filmpje geeft je alvast een goede indruk

Gastronomie voor de vastenperiode

Of de Malagueños wel degelijk gaan vasten is een andere zaak maar de Kerstkilo’s zijn nog niet goed verteerd of het volgend eetfestijn staat op het programma.

Ook de gastronomie speelt een belangrijke rol in de voorrondes. Kool, eenpansgerechten, rijstgerechten, stoofpotten… elke wijk organiseert zijn eigen volksproeverij, waarbij carnavalsliederen niet mogen ontbreken.

Tenslotte wordt carnaval op straat beleefd in de week voor Aswoensdag, een week die eindigt op de stranden van La Malagueta, met de begrafenis van de ansjovis.

Carnaval kent zijn oorsprong in de Middeleeuwen. 

In Spanje zijn typische optochten, kostuumfeesten, wedstrijden en chirigota’s (populaire liederen die kritisch staan tegenover vandaag de dag) aan de orde.

Geestige jongeren

In het begin van de zestiende eeuw was de orde van de geestelijken van de kathedraal van Malaga verantwoordelijk voor het kiezen van de geestigste jongen van het koor, die gekleed was in de bisschopskleed en een processie maakte naar het interieur van de kathedraal, waar een parodie werd gehouden op de religieuze ceremonies voor duizenden met maskers vermomde lokale bewoners; deze gebeurtenis verdween in minder dan 50 jaar door de beroering die ze veroorzaakte. Pas in het midden van de achttiende eeuw, toen dit volksfeest voor de arbeidersklasse werd herwonnen, veranderden ze hun donkere kleren in meer kleurrijke kleding.

Tegen het einde van de eeuw werd de eerste groep opgericht die op ironische en grappige wijze ter ere van de god Bacchus en de kroning van de toenmalige koning van Spanje zong.

Dictatuur kwam en carnaval ging

Carnaval evolueerde en veranderde elk jaar tot de komst van de dictatuur waarin het verdween.

In 1978 en na het einde van deze donkere periode in Spanje kwam de intentie om het carnaval nieuw leven in te blazen opnieuw op de voorgrond en in 1979 begonnen ze brieven te verzamelen van oude carnavalsmuzikanten (folksongs).

Carnaval nu groot event

Op dit moment is het Malaga Carnaval een evenement van aanzienlijk belang in de kalender en is een datum die wordt gevierd in vele delen van de wereld; Carnaval in Spanje, in tegenstelling tot anderen, begint de viering op donderdag, dus de vieringen duren tot zes dagen.

Het feest kan beginnen

Wat Spanjaarden erg belangrijk vinden, is eten.Carnaval de Málaga gaat dan ook van start met het ‘Previa’, gratis proeverijen van typische gerechten uit Málaga, die in verschillende delen van de stad plaatsvinden.De eerste avond is er ook een carnavalsgala. Waar in Nederland vaak een prins carnaval wordt gekozen, kiezen ze in Spanje tijdens het gala niet alleen prinsen en prinsessen, maar ook een ‘God en een Godin’. Op de laatste dag kun je de gekozen ‘God en Godin’ terug zien in een grote parade.

https://youtu.be/hQRB8GU_X1E

Carnaval in Málaga is multicultureel en voor jong en oud. Voor de kinderen wordt er dan ook de tweede dag een kinderkostuumwedstrijd gehouden. Na de wedstrijd is de jaarlijkse grote carnavalsoptocht die door het historisch centrum van Málaga gaat. Iedereen is hierbij kleurrijk en uniek verkleed.

Spectaculaire optredens en parades

Op de dagen die erna volgen, zijn de straten gevuld met parades, optochten en optredens van ‘murgas en comparsas’ (entertainment met zang, dans en humor),waar volop wordt gefeest en gelachen.Deze parades en optredens vinden van zondag tot en met maandag plaats op La Plaza de la Constitución, een prachtig plein in hartje Málaga. Al ver voordat carnaval begint, wordt er door verschillende groepen nagedacht over een carnavalslied. Tijdens deze dagen kun je dan ook luisteren naar de liedjes die goed gelukt zijn.

In het laatste weekend is er nog tijdens de zaterdagmiddag kindercarnaval en daaropvolgend de parade met de ‘God en Godin’. Ook is er ieder jaar in het laatste weekend een Drag Queen verkiezing, waar de meest extravagante outfits, make-up en pruiken tevoorschijn komen. Deze vindt weer plaats op La Plaza de la Constitución.

Einde is vis in het vuur

Wanneer je denkt dat het bijna voorbij is, vindt er nog een grote happening plaats. De viering eindigt namelijk de zondag erna op het strand Playa la Malagueta, met ‘Entierro del Boquerón’ (begraving van ansjovis). De ansjovis staat symbool voor de Malaguenos en de stad Málaga. In deze kustplaats wordt dan ook veel vis gegeten.In de middag vindt eerst de ‘Gran Boquerona’plaats, waarbij de vis wordt gegeten. Vervolgens begint de optocht naar het strand. Tijdens deze traditie wordt een grote, nagemaakte ansjovis in brand gestoken. Als de vis verbrand is, is het carnavalsfeest in Málaga helaas weer voorbij.

Logeren tijdens Carnaval

Je kan best je logement op voorhand boeken wegens een grote overrompeling van feestvierders, en oh ja vergeet je kostuum niet

Trips2Malaga geen fan

Zoals je merkt hebben we niet echt eigen foto – en filmmateriaal over het Carnaval.

Zelf zijn we nooit echt fan geweest zowel net in België als hier, alhoewel de optochten wel zeer spectaculair zijn.

Dus verontschuldig ons eventjes … maar jammer genoeg kunnen we niet overal zijn.