Brussels Airlines geïnspireerd door de Caminito del Rey

Facebookmail

Het Brussels Airlines Inflight Magazine “binspired” trekt voor z’n april-editie een paar stevige stappers aan en richt de schreden naar de Caminito del Rey in de provincie Malaga. Dat levert binnenin een prachtig, 11 pagina’s groot artikel door redacteur Jade Bremner, met, zeker zo belangrijk, een geweldige cover en tal van kippevelfoto’s van de hand en camera van Juan Trujillo Andrades.

Het verhaal is vrij bekend:  in het begin van de twintigste eeuw moesten de arbeiders van de waterkrachtcentrales aan beide uiteinden van de Gaitanes-kloof tussen Ardales en El Chorro dagelijks halsbrekende toeren uithalen om op hun werkplaatsen te geraken. In 1901 werd dan gestart met de aanleg van een indrukwekkende loopbrug uit staal en beton langs de wanden van de kloof.  Die zorgde vooral voor tijdwinst, een economisch gegeven, dus. Er waren geen relingen noch veiligheidsvoorzieningen. Het pad bevond zich 100 tot 300 meter boven de grond. Of hier en daar het water. De koninklijk epitaaf “DelRey” kreeg de route in 1921, toen de Spaanse Koning Alfonso XIII de plechtige ingebruikname bijwoonde van de Conde del Guadalhorce-dam. Deze dam zorgde niet enkel voor water, maar ook voor elektriciteit voor de regio.

Later, in de 70ies, raakte de route in onbruik en werd niet meer onderhouden.  Maar dan doken de avonturiers en klimmers op en vonden hier een weergaloze uitdaging.  Dat zorgde niet enkel voor klimplezier:  een aantal accidenten en valparijen liepen fataal af. Ze zorgden ook voor een verbod de route nog te betreden.  Recent werd dan een grote renovatie opgestart waarbij, op de meerderheid van de 7,7 km lange tocht een volledig nieuw wandelpad boven het oude aan de bergflanken werd bevestigd.  Het resultaat is nu een nog steeds spannende, maar wel veilige tocht door de kloof. Een glazen uitkijkplatform is één van de hoogtepunten van de infrastructuur.  De belangstelling van wandelaars is enorm, met als consequentie dat tickets vooraf dienen gereserveerd en betaald, en dat per dag maximum 1.100 bezoekers worden toegelaten.

Intussen is een uitbreiding van de route gaande, én de bouw van een spiksplinternieuw bezoekerscentrum.  Opening: nog in 2019.  De Caminito del Rey heeft inmiddels wel een plaats veroverd bij de meest populaire attracties van Andalucia.  Info, ook in de Engelse taal:  www.caminitodelrey.info.

Trips 2 Malaga heeft dit parcours al afgelopen en hoopt er als de eerste bij te kunnen zijn bij de opening van het bezoekerscentrum en de nieuwe routes! De auteur van het artikel overdrijft wel een beetje zeggende dat het het gevaarlijkste pad is ter wereld, de veiligheid is erg groot en je hoogtevrees verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Voor het volledige artikel van maar liefst 11 pagina’s raden wij aan of een vlucht te boeken met Brussels Airlines! Of hier in bijlage!

Kan u geen tickets meer bemachtigen voor een bezoek dit jaar .. neem dan dringend contact met ons op want wij hebben altijd wel wat tickets in voorraad! Er is zelfs een mogelijkheid om met de bus vanuit Torre del Mar (tevens anders stopplaatsen) !

Facebookmail