fbpx

Bodegas Bentomiz

Complete Wijnervaring Op Hoog Niveau.

De ligging

Neem als locatie een redelijk steile berghelling in de Axarquia, de streek ten oosten van Málaga die tot aan de provinciegrens met Granada loopt. De baan kronkelt zowat halfweg tussen Sayalonga en Competa langs uitlopers van de Sierras de Tejeda.

Rechts van de baan duidt een richtingaanwijzer de weg naar Bodegas Benitez aan.  U komt op een ruim domein met dito parking. Meteen valt een majestueus, modern complex op, volledig in plaatselijke steen en met hogerop grote raampartijen.  

Beneden, in de verte, blinkt de Middellandse zee.

Het verhaal

Dit is de thuisbasis van het wijndomein Bodegas Benitez, het resultaat van jaren werk sinds 2005 van het Nederlandse koppel Clara Verheij en André Both, dat hier een wijnbedrijf annex gastronomisch restaurant vestigde, gebaseerd op de eigen teelt van Ariyanas wijnen.

Die wijnen worden hier ter plaatse gedegusteerd en verkocht maar ook uitgevoerd naar zowat alle landen van de wereld. Rond het gebouw liggen wijngaarden die elk jaar manueel geoogst worden, terwijl ook druiven, geoogst door plaatselijke wijnboeren, aangekocht worden.

Ter plaatse worden de oogsten verwerkt in superprofessionele, temperatuurgecontroleerde en roestvrijstalen installaties, nadien gebotteld en verpakt.  Eén en ander is goed voor zo’n 30.000 flessen per jaar, waarvan zo’n 40% de landsgrenzen verlaat voor export.

Clara Verheij en André Both, Bodegas Bentomiz

Wijnexport naar Sergio Herman

Die export kwam er in een heel vroeg stadium dankzij Sergio Herman, toen nog patron van Oud Sluys in Zeeuws-Vlaanderen.

Sindsdien ging het enkel maar crescendo met uitvoer naar zowat heel Europa, bekroningen en vermeldingen in alle wijnpublicaties die zich respecteren en wijnen op de kaart van de meest gekende restaurants.  

Een kleine opsomming qua België: Hertog Jan***, De Karmeliet***, ’t Zilte**, Comme Chez Soi**, in het gerespecteerde gezelschap van bv. DiVerxo*** in Madrid, Restaurant Carstens in het Amsterdamse hotel Victoria of constante aanwezigheid op de kaart van El Celler de Can Rocca***, ’s werelds beste restaurant 2013 & 2015 (Girona).  

De productie

De productie van natuurlijk zoete wijnen via een eigen systeem van drijvende bedjes waarbij de geoogste druiven langs onder en boven korte tijd worden blootgesteld aan de berglucht en de mediterrane zeebries is niet vreemd aan dit succes. 

Een winnaar 

De “Ariyanas Naturalmente Dulce 2012” werd nog onlangs door de Spanish Association of Wine Writers & Journalists bekroond tot beste wijn 2019 in de categorie van de zoete wijnen.

3 of 5 gangen menu met aangepaste wijnen

Rond de wijnen is door de jaren heen een gastronomische wine-pairing ervaring opgebouwd die ter plaatse wordt aangeboden in 3- of 5-gangen Gourmet Lunches.  Anderzijds zijn ook “Tour & Tasting” bezoeken die een tocht door de wijngaarden en de “Winery”-installaties combineren met de het proeven van vier wijnen. Onder rubriek “Special Events” tenslotte, horen de “Summer Concerts” met openluchtconcerten rond jazz, flamenco, soul en klassieke muziek, alsook “Tailor-Made Events” naar aanleiding van private of zakelijke bijeenkomsten thuis.  

Gastronomie ten top

“Bodegas Benitez” presenteert unieke creaties rond de wereld van wijn en gastronomie in een verpakking van authenticiteit en vakmanschap. Niet te missen tijdens een verblijf aan de kusten of het binnenland van de Costa del Sol.

Adres

Bodegas Bentomiz

Finca Al Almendro Pago Cuesta

Robano 29752 Sayalonga

Prov. Málaga – España

(open van woensdag t/m zondag)

reservas@bodegasbentomiz.com

Tel. (sales) +34 658 845 285

Tel. (reservations) +34658 845286

www.bodegasbentomiz.com

Wij houden als starter van een goed glaasje Cava … en hij is heerlijk …

Ons gezelschap

En we waren niet alleen, maar in het fantastisch gezelschap van Linda en Luis van Finca La Loma