fbpx
Los Millares ontdekt door Belgische archeoloog

Belgische Archeoloog Ontdekt Oudste Stad Van Spanje In Andalucia

Los Millares In Almeria

De Oudste Stad Van Spanje Werd 5.200 Jaar Geleden Gebouwd In De Buurt Van Almería

Ontdekt In 1891 Door Belgische Archeoloog

De nederzetting werd in 1891 ontdekt tijdens de aanleg van de spoorweg door de vallei van de Rio Andarax. De Belgische archeoloog Louis Siret verrichtte de eerste opgraving. Later volgden nog meerdere opgravingen. De spoorlijn rijdt tegenwoordig in een tunnel onder de bergkam.

Lees verder

De provincie Málaga krijgt Spanje’s grootste water- en rivierenpark.

Corredor Verde

De deputatie van Andalucia’s provincie Málaga heeft het startsein gegeven voor de aanleg van wat het grootste water-rivierenpark van Spanje moet worden.  De “Corredor Verde” zal een oppervlakte beslaan van 4,5 miljoen m2 en zal de loop volgen van de Guadalhorce-vallei door de gemeenten Alora, Ardales, Pizarra, Coín, Alhaurin el Grande, Cártama, Alhaurin de la Torre en Málaga stad.

54 kilometer

Het wordt een traject van 54 km lang door de mooiste plekken langs de rivier tussen Málaga en de Desfiladero-kloof onder de Caminito del Rey. De plannen voorzien uiteraard recreatie- en rustplaatsen, evenals avontuurlijker wandelroutes en voetpaden. Het is de bedoeling extra ruimte voor duurzame activiteiten te creëren, naast het al bestaande provinciaal aanbod met de Gran Senda, de Senda Litoral, de Caminito del Rey en de houten loopbrug over de Guadalhorce-monding.

Veel centen nodig

Het project vraagt een investering van zo’n 200 miljoen euro. De realisatie zal in fases gebeuren waarvan de eerste nog dit jaar van start zou gaan. Volgens Francisco Salado, president van de provincie Málaga (wat in België de gouverneur zou zijn), wordt dit het grootste project van de huidige legislatuur mét een duidelijke bedoeling het platteland, haar rijke biodiversiteit en haar historisch en cultureel erfgoed centraal onder de aandacht te brengen.

Trips2Malaga_Guadalhorce

Reisverzekering voor Andalusia

Word je besmet met het Coronavirus tijdens je vakantie dan betaalt de Junta je medische kosten

Voor wie als niet-resident in de nabije toekomst naar Andalucia reist heeft de Junta de Andalucia, het hoogste overheidsorgaan van de regio, een nieuwe verzekeringsformule uitgewerkt, specifiek voor kosten die te maken hebben met Covid 19-besmettingen.  Deze “International Travel Insurance for Andalusia” dekt alle kosten bij of aansluitend op een Covid 19-besmetting , tot en met de kosten bij overlijden.  

De Verzekering is gratis op 100 € na

De verzekering is kostenvrij, maar enkel van toepassing bij verblijf in een “regulated establishment”, een officieel goedgekeurde verblijfsacomodatie, in de regio dus, in de periode van 1 januari t/m 31 december 2021.

Enkel in het geval dat er sprake is van een Covid 19-besmetting dient er rekening gehouden met een tussenkomst van € 100,00, te betalen door de betrokken verzekerde.

Je moet wel verblijven in een erkende accommodatie met een licentienummer, 2 de verblijven tellen niet

 
Er dient vooraf geen aansluiting ingevuld, er dient geen contact opgenomen met een verzekeringsmaatschappij, die toerist die op dat moment in de regio verblijft en een accommodatie als beschreven, is automatisch verzekerd.  De verzekering geldt voor:


– Medische, chirurgische en hospitalisatiekosten van de betrokken persoon en zijn/haar familiale reisgezellen;
– Medische kosten voor transport en repatriëring;
– De kosten bij transport of repatriëring van de hoger beschreven reisgezellen;
– Transport en repatriëring in het geval van overlijden van de patiënt;
– De kosten voor een eventueel verlengd verblijf in een hospitaal en/of tijdens een quarantaine voor de patiënt of diens reisgezellen.

Wat te doen in geval van besmetting met Covid 19

De algemene termen en voorwaarden voor deze verzekering zijn beschreven in het “Travel Assistance Contract van de Junta de Andalucia. Het in te vullen document kan je hier downloaden

Laat ons hopen dat niemand dit gaat nodig hebben, maar met deze extra info reis je toch al met een betere gemoedsrust.

Welkom April… welkom Koraalboom

DE ERYTHRINA, DE PLANT VAN DE MAAND APRIL IN DE BOTANISCHE TUIN LA CONCEPCIÓN

Wetenschappelijke naam: Erythrina caffra Thunb.
Familie: Leguminosae

De plant van de maand april in de botanische tuin van La Concepcion, de Erythrina, staat bekend als de koraalboom, vanwege de kleur van zijn bloemen, een intens oranjeachtig scharlakenrode (hoewel er af en toe ook crèmekleurige exemplaren zijn). Sommige bloemen zijn groot en komen uit voordat de boom bladeren heeft, zodat de bloei zeer opvallend en langdurig is, beginnend in maart en duurt tot het begin van de zomer.

Van Afrika tot in Malaga

De wetenschappelijke naam verwijst ook naar de kleur van de bloemen, die in het hele geslacht Erythrina meestal roodachtig zijn; hij komt van het Griekse erytros, dat rood betekent. De soort is inheems in het zuidoosten en oosten van de Kaapprovincie en de provincie Natal in Zuid-Afrika, en zijn naam verwijst naar de Zuid-Afrikaanse koffieregio.

Voer voor de Botanicus onder jullie

De erythrina is middelmatig groot, tussen de tien en elf meter hoog, met een brede en zonbeschaduwde kroon. De stam is grijsachtig, kort en met doornen op de takken. De bladeren zijn drielobbig, min of meer eirond van vorm, met het eindblaadje groter dan de andere, en hebben een vrolijke lichtgroene kleur. De bloemen zijn gegroepeerd in trossen aan het einde van de takken, zijn dichte bloeiwijzen en tamelijk rond en plat. De bloemkroon bestaat uit standaard, kiel en twee gebogen vleugels die de meeldraden laten zien, 9 soldaten en 1 vrij. De bloemen produceren veel nectar, wat insecten en bestuivende vogels aantrekt. De vrucht is een houtige peulvrucht, fluweelachtig in het begin, met rode zaden.

Een te respecteren plant … welke niet?

Het is een zeer gerespecteerde soort in Zuid-Afrika, waar hij als magisch wordt beschouwd; hij werd geplant in de graven van Zulu-opperhoofden. Erythrins heeft giftige alkaloïden, maar in Zuid-Afrika wordt het medicinaal gebruikt.

Sierlijk in tuin en parken

Hij wordt zeer gewaardeerd als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn opzichtige bloei. Hij gedijt goed in een warm klimaat, beschut tegen wind en intense koude. Het exemplaar uit La Concepción staat in het Afrikaanse deel van “Around the World in 80 Trees”.

EEN BEZOEK AAN DE BOTANISCHE TUIN IS ZEKER EEN AANRADER

Stukje geschiedenis

De hacienda van La Concepción is ontstaan uit de vereniging van verschillende boerderijen aan de oevers van de rivier Guadalmedina, ten noorden van de stad Malaga. Met een agrarische roeping, omvatten ze graangewassen, olijfbomen, amandelbomen, wijnstokken en vooral citrusvruchten. De oprichters waren de markiezen van Casa Loring, Jorge Loring Oyarzábal en Amalia Heredia Livermore, beiden kinderen van bekende zakenlieden die naar de stad kwamen op zoek naar fortuin. Volgens de jurist Rodríguez de Berlanga kwamen zij op het idee de tuin aan te leggen na een bezoek aan de paleizen, villa’s, parken, landgoederen en botanici die zij zeven jaar eerder tijdens hun huwelijksreis door Europa hadden ontmoet. Voor de aanleg van de tuin werd de hulp ingeroepen van een Franse tuinman, Jacinto Chamoussent, die exotische planten selecteerde en acclimatiseerde en voor zijn werk talrijke onderscheidingen ontving.

La Concepción werd vanaf het begin bekend in Europa, maar niet vanwege zijn mooie en uitbundige tuin, maar vanwege de schitterende verzameling archeologische overblijfselen die verzameld zijn rond het Loringiaans Museum, een tempel in Dorische stijl die in 1859 werd gebouwd op basis van een Romeins mozaïek dat in het dorp Cártama werd ontdekt. Jarenlang heeft het echtpaar Loring er alles aan gedaan om zoveel mogelijk archeologische resten te bergen. De Lex Flavia Malacitana, een bronzen beeld met de Romeinse wetten die in de jaren tachtig in Malaga van kracht waren en dat zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum bevindt, springt er ongetwijfeld uit; andere stukken die deel uitmaakten van de collectie bevinden zich in het Provinciaal Museum van de Douane in Malaga, met andere woorden het Museum van Malaga. Dat altijd gratis te bezoeken is.

In 1911 werd La Concepción verkocht aan een echtpaar uit Bilbao, gevormd door Rafael Echevarría en Amalia Echevarrieta, die de tuin uitbreidden met nieuwe gebieden zoals de beek Ninfa, de Avenida de Palmeras en de Mirador in de richting van de stad. Zij introduceerden ook talrijke hedendaagse beeldhouwwerken in de tuinzones, naast de bestaande archeologische beeldhouwwerken.

In 1943 werd de tuin officieel uitgeroepen tot een historisch-artistieke tuin, die nu wordt beschouwd als een Goed van Cultureel Belang (BIC).

Na de dood van het Baskische echtpaar kwam La Concepción in handen van Amalia’s broer, Horacio Echevarrieta, die het landgoed in perfecte staat hield tot 1963, toen hij overleed. Vanaf dat moment raakte het landgoed in verval en werden de gebouwen en tuinen door zijn erfgenamen verlaten.

In 1990 werd het landgoed door de gemeenteraad van Malaga aangekocht voor 600 miljoen peseta’s (3.606.073 euro). Na enkele infrastructuur- en aanpassingswerken werd het in 1994 opengesteld voor het publiek met twee hoofddoelen: de historische tuin in stand houden en verbeteren en voor de rest een botanische tuin vormen waar de plantencollecties didactische en wetenschappelijke doeleinden hebben.

Privé tour speciaal voor Trips2Malaga

Trips2Malaga had in 2011 het geluk om via de Dienst van Toerisme de tuin op sluitingsdag te mogen bezoeken.

In kader voor het organiseren van incentives en allerlei events en feesten, zoals huwelijken, jubileums; babyborrels en verjaardagen.

Regelmatig gaan we nog eens een kijkje nemen. Vooral tijdens het voorjaar als de “blauwe regen” in bloei staat … zo mooi!

Zondag is de botanische tuin gratis te bezoeken.

Muelle Uno Málaga: marktjes en gratis naar het museum

Kuieren langs de kades van de haven van Málaga dat is Muelle Uno is één van onze geliefkoosde bezigheden! Terrasje meepikken, of iets gaan eten. En winkeltjes doen… heerlijk toch .. en dat met zicht op de Kathedraal en het Alcazaba!

Zeker als de zon net ondergaat dan kleurt de haven in een prachtig schouwspel.

Vanaf de start van de Semana Santa 28 maart, opent de gezellige markt op de Muelle Uno ook weer zijn ‘deuren! Gezellige kraampjes met hebbedingetjes, voeding en kleding .. heerlijk om te gaan snuisteren tussen al die leuke spullen.. ! Zijn manlief of de kids het beu .. dan kunnen ze altijd ondertussen een terrasje doen… of een heerlijk ijsje gaan eten bij de tal van heladerias.

Deze markt staat er alle dagen vlak tegenover het Hard Rock cafévan 26 maart tot 9 mei, van 10.00 tot 22.00 uur, op het centrale plein U vindt er de meest uiteenlopende producten van kleding, accessoires, voeding, sieraden … duizenden ideeën voor geschenken of trakteer jezelf eens een keertje.

De ZOCO van Muelle Uno keert deze zondag ook terug met alle veiligheids- en hygiënemaatregelen.

Zoco zoals het hier genoemd wordt is eigelijk de Spaanse vertaling voor SOEK, een erfdeel uit de Moorse tijd. Met dat verschil dat afdingen niet aan de orde is. Deze kraampjes staan er elke zondag van 10-18 uur!

In de bevoorrechte enclave van Muelle Uno, onder de luifels van de promenade, worden geselecteerde artikelen en de gastronomie van Spanje aan je blootgesteld zoals biologisch voedsel, olijfolie en andere Iberische lekkernijen.

Ook handgemaakte producten zoals vintage meubels, gepersonaliseerde lay-outs, Ibiziaanse kleding en de laatste trends in dames- en herenkleding worden ook tentoongesteld, kortweg het wordt een zéér verleidelijke tocht.

De beschermingsmaatregelen tegen COVID-19: vermindering van het aantal exposanten, veiligheidsafstand van 2 meter tussen de kraampjes, hydro-alcoholische gel tussen de kraampjes voor gebruik door de klanten, ontsmettingsspray voor de kledij en gebruik van maskers en handschoenen door iedereen, zodat wij de veiligheid van zowel de klanten als de exposanten in een veilige buitenomgeving kunnen garanderen. Je merkt dat het hier in Spanje genieten nog mogelijk is.

Gratis naar het museum

Bij elke aankoop in Muelle Uno krijgt u een ticket voor het Pompidou Museum, het Russisch Museum of de Stichting Picasso Geboortehuis. Voor aankopen van meer dan 10€ geven wij u een gratis ticket voor het museum van uw keuze (onder voorbehoud van beschikbaarheid, beperkte eenheden).

Het kunnen kaartjes zijn voor winkels, restaurants en/of parkeren. U kunt ze tot april inwisselen op vertoon van de tickets op verdieping – 1 van de parkeergarage.

Een ticket voor elke 10€, maximaal 2 tickets per persoon, zolang de voorraad strekt. Kaartjes inwisselbaar tot 30 april.

Als kers op de taart : Gratis 1 uur parkeren

Kom genieten van de heerlijke sfeer op de Muelle Uno

Kom iets eten, drinken of doe een aankoop en vraag je gratis uur parkeren! Controleer de voorwaarden van de promotie in elk van de etablissementen (winkels en restaurants) van Muelle Uno.

Een mooie zonsopgang met een ode aan de zee! Na mijn trip in HLN!

De meteo voorspelt warme dagen na een zéér natte en koude januari maand anno 2021. Het witte Madrid heeft zelfs menige keren de internationale pers gehaald. De bergtoppen in de provincie Málaga konden eens uitpakken met hun witte outfit en zorgden voor net zoveel plezier voor jong en oud als de Belgische Ardennen.

Wie toevallig mijn avonturen heeft gelezen in HLN van 2 weken geleden weet dat ik via via van Barcelona naar Madrid ben gevlogen met Iberia. Ondanks deze hectische reis met een koel hoofd (anders geraak je nooit thuis) heb ik enorm genoten van het prachtige uitzicht over het besneeuwd landschap.

Tijdens een ochtendwandeling op het strand de zon zien opgaan …. in tijden van Corona

27 januari 2021, we zitten opgesloten in ons dorp, nu ja we hebben geluk ons gehuchtje behoort tot Velez Málaga en dat is een heel groot gebied, gezien de vele gehuchten.

Het is 8 uur en er komt een lichte orange gloed de kamer binnen, zou ik opstaan of nog wat liggen soezen… nee nee hup hup … komaan gaan met die banaan en opstaan!

Een kwartiertje later zet ik de hondjes in de auto en rij richting “zonsopgang”, mijn buikgevoel laat me plots halt houden bij een kleine inham niet ver van ons huisje. Ik wandel met de hondjes aan mijn zijde het strand op en beleef daar één van de mooiste “geluksmomentjes”. De opkomende zon kleurt de zee in een gloed van warmte en liefde!

Zonsopgang in Andalusië op het strand in Almayate, bijzondere momenten

Schelpjes rapen … het kind in mij!

Ik raap de ene schelp op na de andere, een grote vondst hier op het strand, en ben zo blij als het kind in mij op het strand in Knokke op zoek naar couteaukes om papieren bloemen te kopen.

Met al de vergaarde schelpen maak ik binnenkort mooie kunstwerkjes

Schelpjes rapen op het strand van Almayate, Malaga tijdens de zonsopgang in Andalusië

En bijzondere ontmoeting met de “man en zijn zee”

En dan trekt een constructie van stenen op het strand mijn aandacht. Door het schijnen van de zon in mijn ogen zie ik het oud mannetje niet. Ik dacht eerst dat het een zwerver was. In mijn beste Spaans vroeg ik deze duidelijk wat dove man wat hij aan het doen was. Met zijn constructie en de tekeningen en spreuken op de rotsen bracht hij een ode aan de zee...

Ode aan de zee met ene bijzondere ontmoeting tijdens de zonsopgang

Genieten van de kleine dingen, genieten van wat moeder natuur ons biedt

Uren kan ik staren naar de kleuren van de zon die weerkaatsen op de steeds veranderende vorm van de zee…. Ik noem dit het echt geluk ! En van dit geluk hoop ik dat ieder van jullie snel opnieuw mogen komen genieten!

Torre del Puerto de Málaga_trips2malaga

De skyline van Málaga ondergaat binnenkort een metamorfose.

De cruise terminal krijgt een luxe torenhotel met congrescentrum

De cruise Terminal van Málaga

Sinds 2016 worden er plannen gesmeed om een “Toren” te bouwen aan de cruiseterminal aan de haven van Málaga. Verschillende ontwerpen werden afgekeurd, maar in december 2020 werd er een nieuw ontwerp voorgesteld aan de pers.

Torre del Puerto de Málaga zal een hoogte hebben van 116,62 meter en zal 27 verdiepingen tellen. Deze hoge constructie zal de skyline van Málaga in een volledig ander kleedje steken. Zoals je ziet op de bovenstaande foto wordt de toren ingepland op de site van de cruiseterminal aan de haven van Málaga. Gelegen in de verlenging van de Muelle Uno, voorbij de Farola, de vuurtoren van de haven.

In deze toren wordt een luxueus hotel ondergebracht samen met een congrescentrum. Welke hotelketen de exploitatie gaat uitvoeren is nog niet echt bekend.

Het hotel gaat voorzien zijn van 312 gewone kamers en 66 grote suites met lounge. Elke kamer is voorzien van een terras.

Afkoelen kunnen de gasten doen in de infinity pool met zicht op zee en omgeven met groen.

Eindeloos zwemplezier.

Op de bovenverdieping komt een “rooftopbar” met een capaciteit voor 120 personen, met een zicht over 360 graden.

Behalve een congrescentrum wordt er ook een auditorium gebouwd met een capaciteit van 1100 zitplaatsen, wat dan ook het grootste wordt van Málaga! Dit pareltje van de toren wordt ook voorzien van de laatste technische snufjes. Wij kijken alvast uit naar internationale optredens.

zicht vanop de Gibralfaro

Men had in de eerste instantie winkels voorzien, maar daar zijn de projectontwikkelaars van afgestapt. Voor een gezellig etentje met zicht op zee zal men hier wel terecht kunnen. Er zal bovendien een bushalte voorzien worden en een ondergrondse parkeergarage voor 400 wagens.

Wij kijken alvast uit naar het eindwerk !

Bekijk hier het promofilmpje

Ik ga alvast een kamer boeken ….