fbpx

Bisschoppelijk paleis en de Kathedraal

Oog In Oog Met De Éénarmige Dame

Van Moskee tot Kathedraal

De kathedraal van Málaga : ‘La Santa Iglesia Cathedral Basilica de la Encarnación’ wordt ook wel in de volksmond ” La Manquita” genoemd. Waar tijdens de Moorse tijd een moskee stond werd gedurende 2,5 eeuw gebouwd sinds de overwinning van de Katholieken op de Moren. Je ziet nog een deel van de Moorse muur. De kathedraal is in ieder geval een prachtig stukje architectuur. Barok en Gotiek vloeien hier heel mooi in elkaar.

Het verhaal

Spaanse Renaissance

De monumentale rijkdom van Malaga komt vooral tot uiting in haar kathedraal. Gewijd aan de Menswording, is het één van de belangrijkste juwelen van de Spaanse Renaissance.

Aljama Moskee

De geschiedenis van de kathedraal is nauw verbonden met die van de grote moskee waarop zij is gebouwd en die zich binnen de Arabische ommuring bevond. De oorsprong ervan gaat terug tot 1487, het jaar waarin de stad Malaga werd veroverd door de Castiliaanse troepen. Het was toen dat de Aljama Moskee een kathedraal werd, die zich kleedde als een christelijke kathedraal met laatgotische decoratieve elementen en zich wijdde onder het beschermheerschap van Santa María de la Encarnación. Dit theologisch mysterie spreekt tot ons over God die mens is geworden en over de menswording in zijn Moeder als een essentiële stap voor de verlossing van onze zonden. Deze boodschap gaf duidelijk de religieuze bedoelingen aan van het nieuwe regime dat was ingesteld onder de macht van de katholieke vorsten, zeer toegewijd en volgelingen van Maria ten tijde van de aankondiging van de aartsengel Gabriël.

Architect

Het oorspronkelijke project en de eerste sporen, die vandaag de dag niet meer bestaan, waren het werk van Diego de Siloé uit Burgos, een auteur van vermaard aanzien die met zijn architectuur een groot aantal monumenten uit die tijd heeft ontworpen, zoals het klooster van San Jerónimo de Granada, de Heilige Kapel van de Verlosser in Úbeda of de kathedralen van Granada en Guadix, onder andere.

Moeizame bouw


In de eerste fase werd alleen de chevet gebouwd met halfzuilen met Korinthische kapitelen. In de 17e eeuw vorderden de werkzaamheden nauwelijks, alleen het koor werd gebouwd. De 18e eeuw zou bepalend zijn voor het definitieve proces van de kathedraal. De werkzaamheden worden hervat om het lichaam van de kerk af te werken, gebaseerd op grote pilaren met zuilen waaruit nieuwe pilaren met pilasters te voorschijn komen, die op hun beurt een raamwerk van halfronde koepels ondersteunen.

Onafgewerkt geopend


In 1768 werd de kathedraal geopend voor de eredienst zoals wij die nu kennen. Alleen de torens en de versieringen van de kapellen in het nieuwe gebied moesten nog worden afgewerkt. De Napoleontische invasie en de opeenvolgende desentailmenten die daarop volgden, verhinderden de voortzetting van de werken gedurende de hele 19e eeuw. In 1862 bezocht koningin Isabella II Malaga en bevorderde opnieuw het idee om de tempel te voltooien, een voorstel dat uiteindelijk niet werd verwezenlijkt.

Overal te zien

De evolutie van elk van zijn bouwfasen resulteerde in deze enorme tempel, met zijn complexe structuur en diverse stijlen, zichtbaar vanaf elk punt in de stad. Het mooiste zicht is dan wel vanaf de zee ..

Ferdinand en Isabella

Na een lange strijd overwonnen op 19 augustus 1487 Ferdinand en Isabella het bewind in Málaga. Deze gebeurtenis wordt elke jaar nog gevierd met een historisch getinte optocht “Cabalgata Historica”. Dan wordt nog steeds de sleutel van de stad overhandigd aan Ferdinand en Isabella! Ook Trips2Malaga mocht dit niet missen en was getuige van dit stukje Malagueense geschiedenis met ruim 200 figuranten van klein tot groot! De overwinning van de stad is de onrechtstreekse aanleiding tot de jaarlijkse Feria in Málaga die meestal op een vrijdag begint met een groot vuurwerk ergens midden augustus.

De figuranten voeren je mee terug in het verleden. Maar dan zal het er iets bloederig aan toe zijn gegaan waarschijnlijk.

Lees er hier meer over….

250 jaar bouwen  in verschillende bouwstijlen en toen waren de centjes op .. en zo werd net zoals de O.L.V. kathedraal in Antwerpen één toren nooit afgemaakt.. en nu hoeft het niet meer volgens vele Malangueños, ze houden van hun “Eenarmige dame”. Het is niet 1 toren die niet al is maar er zijn ook nog 4 kleinere die er een beetje als de kindjes bijstaan van de éénarmige dame : La Manquita

Samen met mijn soulmate ben ik ooit met een gids de kathedraal binnenin gaan bezoeken. Jammer genoeg verstonden we er niet echt veel van en de gids in kwestie gaf bij elk klein detail wel een uitleg van 5 minuten … duurde een eeuwigheid. Je kan uiteraard de Kathedraal gaan bezoeken en dan je met dat ticket ook het Bisschoppelijk paleis bezoeken. Hier de site met alle info : klik hier.

Foto’s La Manquita

Bisschoppelijk paleis

Telkens ik in de stad ben word ik altijd betoverd door de mooie geven van het paleis.

Patio en gevel

Vooraleer de kathedraal te bezoeken kan je eerst een kijkje gaan nemen in het Bischoppelijk Paleis. Het paleis dateert uit de 18 de  eeuw en werd gebouwd ter ere van bisschop Ramírez naar het ontwerp van de architect Antonio Ramos.  

De gevel van het paleis is prachtig, binnen is de kleine patio tuin zeker de moeite waard.  Verder laat de binnenkant niet echt een indruk na, behalve dan misschien de inkom. Soms zijn er tentoonstellingen die je kan gaan bezoeken. Verder is er een archief van de kerk of stad… beetje mysterieus.

Foto’s van het paleis

Kom van dat dak af

Wie durft en het aankan kan via 200 trappen het dak van de kathedraal bezoeken om vandaar uit te genieten van het zicht op de stad. Zelf heb ik deze klim nog niet gedaan, want het is en blijft een klim … en mijn knieën gaan ongetwijfeld beginnen te protesteren.

Je kan ook in het Bisschoppelijk paleis tickets kopen om ook de kathedraal te bezoeken en vergeet dan indien je durft en kunt ( meer dan 200 treden) het dak van de kathedraal te bezoeken voor een prachtig uitzicht over het oude Málaga.

Openingstijden: 10.00-20.00 uur.
Entree: 3,- Gratis onder de 12 jaar.
Kaartje voor kathedraal in combinatie met Bisschoppelijk paleis: 7,-