Bansky: De meest bekende incognito-artiest ter wereld in La Térmica vanaf 24 mei

Facebookmail

Van 24 mei tot 29 september 2019 vergast La Térmica de kunstminnende bezoeker op de tentoonstelling “Banksy, The Art of Protest”.  Banksy moet de zowat meest iconische kunstenaar van de voorbije decennia zijn, zeker sinds het overlijden van Andy Warhol. Het feit dat niemand juist weet wie Banksy is, en dat hij er al die jaren in geslaagd is zijn identiteit verborgen te houden, is zeker niet vreemd aan die status.  Algemeen is men het erover eens dat hij – niet zij, ook daar is m’n vrij zeker van – de Britse nationaliteit heeft en ergens in de seventies geboren werd.  

Gewapende militairen schilderen anti-nucleair symbool

Banksy is het prototype van de street-art-kunstenaar.  De link met graffiti is ook duidelijk.  Veel van z’n kenmerkende projecten ontstonden op gevelpartijen in diverse stedelijke centra.  Vrijwel altijd houden die werken een nogal duidelijk commentaar – zeg maar protest – in op bestaande toestanden en politieke situaties. Er is zo b.v. het beeld van de twee gewapende militairen die een anti-kernwapen symbool op een muur schilderen.  (Zie boven)

Zopas besloot het Bristol Museum onlangs het gigantische schilderwerk “Devolved Parliament” uit 2009, waar chimpansees de plaats innemen van de Lagerhuis-leden, opnieuw tentoon te stellen als commentaar op de Brexit-soap.

Devolved Parliament

Banksy, die om duidelijke redenen nooit verschijnt op de opening van tentoonstellingen, haalt ook de kunstwereld door de kritische mangel.  Op 7 oktober 2018 werd bij Sotheby’s in London het kleine werk “Girl with Balloon” geveild.  Meteen na het toekennen van het hoogste bod aan een – ook al anonieme – koper voor 1 miljoen 40.000 pound, ging het werk door een vanop afstand aangestuurde en blijkbaar in het kader ingebouwde versnipperaar. Tenminste, voor zo’n 3/4devan de hoogte.  Banksy liet in een boodschap verstaan dat een technisch mankement jammer genoeg de volledige vernietiging verhinderde.  Andere vaststelling:  het in repels overgebleven beeld werd, dankzij de mondiale media-aandacht, nog meer waard.

Girl with Balloon

Banksy is een cultureel fenomeen.  Maar even goed een tedere anarchist die duidelijke boodschappen creëert over de staat van de staat.

“Banksy, The Art of Protest”, met een 40-tal werken uit internationale privé-collecties die voor het eerst in Spanje worden getoond, opent op 24 mei en is te bezoeken tot 29 september in La Térmica, Avenida Los Guindos 48 in Malaga (te bereiken via de kustweg richting luchthaven) van dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 22.00u. Tickets (www.eventbrite.es) kosten 9 euro.  Kinderen tot 12 jaar:  € 5,00; ouder dan 65, studenten en minder-valide bezoekers:  € 6,00;  telkens boekingskosten exclusief.

https://www.latermicamalaga.com/banksy/

Bronnen:  Sur in English, La Térmica, Google, 

Facebookmail