Andalusia opent de jacht op de Britse toerist.

Brexit hier Brexit daar .. en wat met de Britten in Spanje? 

Maar niemand spreekt Engels.

Herinner u de paniek toen de cijfers van het aantal bezoekende toeristen van de maand juli bekend raakten. De Britten, goed voor dik 25% van het aantal bezoekers aan de Costa del Sol en omstreken, lieten het wat afweten: Minus 5,6% tegenover juli 2017. Zo zich dat over een heel jaar zou manifesteren spreek je al gauw over 150.000 Britten minder. En dat rekent door, qua inkomsten. Het deed ook pijn na jaren van almaar stijgende cijfers.

En dus werden er de voorbije maanden plannen gesmeed om de Engelse markt er nog eens overtuigend van te doordringen dat Spanje in het algemeen en Andalusia in het bijzonder het beloofde land blijft voor elke Brit met vakantieplannen.

Waar rol je die campagne vol creatieve acties en opportuniteiten rond dat onvergelijkbare Andalusia beter uit dan op de World Travel Market, de afspraak voor alles en iedereen die professioneel met reizen en toerisme bezig is? Nergens, juist. En dus vertrok de volledige Andalusiche toeristische etat major – zo’n 150 man sterk – begin vorige week naar London om zich daar te verenigen met een kleine 46.000 vakbroeders die, in de loop van 3 dagen, daar één of meerdere keren passeren om anderen of zichzelf te informeren over de geweldige meerwaarde van deze of gene bestemming. Sur in English, aanwezig met een eigen stand, had alvast een prachtige bijlage “Southern Spain”, 62 pagina’s dik, gerealiseerd, die in hoge oplage werd uitgedeeld en ook als bijlage bij de Britse zakenkrant City A.M. werd verspreid.

En over het algemeen genomen kwamen die Andalusische vakmensen tegen het einde van de week behoorlijk enthousiast terug naar huis. Er werden dan ook sterke voorstellen gepresenteerd in London: nieuwe formules en nog rianter mogelijkheden voor golffanaten, Shop & Dine in alweer nieuwe, nog luxueuzer shoppingparadijzen, nieuwe of al aanwezige hotelketens die de bouw van, jawel, nieuwe en nog geweldiger hotels aankondigen, City Breaks wat een in feite nog onontgonnen markt is in Andalusia (en wie wil checken of het werkt, kom gerust even kijken in Malaga!), vliegtuigmaatschappijen die nog meer zetels op Malaga en de andere, regionale luchthavens gaan inzetten….

En de respons van de gesprekspartners was OK, zeker weten. Iedereen verwcht sterke, neen, sterkere cijfers. Susana Diaz, presidente van de Andalusische junta, en dus zowat de hoogste in rang van de “Officials”, verwacht zelfs dit jaar het magische cijfer van 30 miljoen inkomende toeristen te halen. Een “milestone” die in feite voor 2020 was vooropgesteld. Ze moet me die berekening toch eens uitleggen.

BREXIT

Uiteraard zijn er nog een paar kleine problemen en onopgehelderde vraagstukken. Om maar met een leuke te beginnen: De Brexit! Hoe zit het daar nu mee, vraagt de modale toeschouwer zich toch af. Wat gaat het effect zijn, op taksen en prijzen, om maar met iets eenvoudig te beginnen. Weten de Engelse touroperatoren al waaraan en waaraf? Gaan Britse low cost vliegtuigmaatschappijen aan dezelfde tarieven kunnen vliegen als nu het geval is. Of wordt dat duurder, zonder Schengen? Mark Tanzer, patron van de Association of Britisch Travel Agents smeekte de EU alvast de “doors open” te houden voor Britse toeristen.

Moeten Britse toeristen langs een paspoortcontrole passeren? Hoe gaat het Britse pond reageren? Veel vragen, geen antwoorden.

HOW DO YOU DO?

Nog een belangrijke vraag, niet meteen op de beurs, maar toch. Vorige week raakten de resultaten bekend van de EF EPI studie 2018 naar de kennis en het verstaanbare gebruik van het Engels in niet-Engelstalige landen. De resultaten zijn nogal verontrustend voor Spanje. De kennis van het Engels blijkt er in Spanje het bijna voorbije jaar niet op vooruitgegaan, maar eerder een achterwaardse beweging te hebben gemaakt. Spanje haalde, op een schaal tot 100, een gemiddeldete halen van 55,85. Dat is slechter van vorig jaar (56,06) en ook minder dan in 2016 (56,66)en 2015 (56,08). Ten tweede is Spanje, in verband met de kennis van het Engels, een aantal plaatsen naar beneden getuimeld op de ranking van niet-Engeltalige Europese landen. Spanje staat nu op 23ste plaats van in totaal 32 landen. Op wereldschaal staat het lang op de 32ste plaats van 88 landen, 4 plaatsen achteruit tegenover 2017.

De vraag wie aan de Costa del Sol die sterrenservice gaat verzekeren aan een in cijfers groeiend kapitaalkrachtig maar critisch buitenlands cliënteel blijft dus voorlopig open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *