Eetgewoontes in Spanje leiden tot obesitas of niet?

Facebookmail
Hoe vettiger en lekkerder? 

Als we hier afspreken met vrienden uit België om te gaan dineren, dan zijn ze altijd zo verbaasd over het feit dat er vóór 20.30 uur geen enkele kok bereid is om in de potten te gaan roeren. Als de deuren al open zijn en het licht al brandt mag je blij zijn !  Geen enkele Spanjaard gaat vóór 21 uur op restaurant, pas rond 22 uur lopen de restaurants goed vol ! 

Gezond is iets anders, maar de warme zomerse temperaturen laten ook niet toe om vroeger de keuken in te duiken! 

Troost je : honger lijden doen ze niet. Spanjaarden plannen een 5 à 6 tal eetmomenten per dag in. Niet moeilijk dat je dan pas om 22 uur opnieuw een hongertje krijgt!

Ze gaan dan ook pas slapen rond middernacht, maar ze zijn daarom niet later uit de veren. Uiteraard maakt een siësta ’s middags veel goed, of toch niet?

Lees hieronder even over de eetgewoontes van de Spanjaarden

Spanje en tapa’s : onafscheidelijk verbonden

Het ontbijt : desayuno, alles wat je eet tot 12 uur. 

Welke koffie verkies jij? 
Pan con Tomate
  1. Een kop koffie is essentieel als begin van de dag voor vele Spanjaarden, samen met een koekje of een broodje starten ze de dag.  
  2. Diegenen die buitenshuis werken stappen voor ze naar hun werk gaan nog even snel een barretje binnen voor een koffie met croissant of een Napolitano (een heerlijk chocolade broodje goed voor de totaal hoeveelheid calorieën tot de avond) of genieten ze van een gezondere toast met olijfolie en tomatenpulp.  Of ze hebben hun bokes wel mee!
  3. Tegen de middag komt ontbijt nummer 3  “almuerzo” dat meestal bestaat uit een tortilla , een omelet of een  stokbrood met beleg.                                                     In Andalucia daarentegen is het moeilijk om te weerstaan aan “churros” gedipt in chocolade! Of dit nu ’s morgens is of ’s avonds, vele bars geven op zondagmorgen “churros”.  je kan deze vergelijken met lange smoutebollen!  

Lunch : La comida

Voor die prijs kan je niet koken! 8 euro 3 gangen!

Vanaf 14 uur, wanneer winkels en kantoren sluiten voor de siësta, stappen vele Spanjaarden, die niet naar huis afzakken, naar een barretje waar ze tapa’s serveren of zoals in Andalucia heel gebruikelijk naar een marisqueria, waar het vooral aanschuiven is aan de bar om de lekkerste tapa’s met vis te verorberen. Hier de beste marisqueria’s van Malaga

Tapatjes .. kan er altijd in ! 
Gezond smullen aan de toog van de marisqueria

Para Compartir : als het iets meer mag zijn dan gaat men uitgebreid op restaurant.  Wat het meest opmerkelijk is is dat niemand voor zichzelf besteld, maar alles wordt ‘para compartir” op tafel gezet : om te delen.  Ieder krijgt een leeg bord en je neemt van alles wat!  Heerlijk toch als je niet kan kiezen wat te eten .. zo heb van alles wel wat geproefd!  Ben je maar met z’n 2 dan deel je gewoon het voorgerecht en het hoofdgerecht, dat zie je heel vaak op tafels !

Paella het leukste gerecht om te delen

Of men kiest voor de Menu del Día : voorgerecht, hoofgerecht en dessert of koffie voor 8-14 euro is buikje rond gegeten. Lekker is dikwijls wel wat anders, want het zijn de meest simpele gerechten met weinig tralala en verfijning.

La comida is wel de belangrijkste maaltijd van de dag, alhoewel men daar wel wat verschuivingen in ziet, nu men tracht de siësta op vele plaatsen en winkels te negeren.

Groenten : alhoewel Andalusië één van de meest productieve regio’s is voor groenten en fruit lijken ze niet voor inheems gebruik! Je moet dikwijls smeken voor wat extra groenten.

Ensalada Mixta een complete maaltijd als voorgerecht

Een ensalada mixta is dan weer te veel van het goed want deze wordt altijd geserveerd met een blikje tonijn en soms met groenten uit een bokaal. Bijna een maaltijd op zich. 

Tussendoortje of La Merienda

Smullen maar 

Rond een uur of 6 in de namiddag lopen vele cafeteria’s vol met zoetebekken. Of men gaat nog snel naar de bakker, waar croissants, koffiekoeken en taartjes liggen te wachten om “hongerige” magen te stillen. Voor ons net iets te veel van het goede.

Of men gaat opnieuw aan de tapa’s. Vroeger en wij weten nog enkele zaken die dat doen, krijg je bij een “cerveza” of “vino” een tapa. Nu is gratis niet meer aan de orde.. maar het ontstaan ervan is wel dat het gratis werd gegeven.

Diner : La Cena

Wie denkt om rond 19 uur op restaurant te gaan staat voor gesloten deuren. De meeste restaurants gaan pas open om 20.30 uur. Rond dit uur zit je meestal dan ook eenzaam alleen en is het pas rond 22.00 uur tijd voor de Spanjaarden om op restaurant te komen. Dit diner is niet zo uitgebreid en zo veel als de lunch, maar het is wel weer een gezellig samenkomen van familie en/of vrienden met lekker eten en drinken. Wie dan weer verkiest om thuis te eten geeft dan weer de voorkeur aan “fastfood”, rond 22 uur is het vooral aanschuiven in de hamburgerzaken of rinkelt het bij de pizzeria volop bestellingen

De verfijnde Spaanse keuken. 

Of u nu op vakantie bent of woont honger gaat je niet lijden en vergeet vooral niet te genieten van al het lekkers met “mate” !

Een verontrustend weetje : Spanje op de 3 plaats voor obese kinderen

Uiteraard zijn niet alle Spanjaarden dik, want sporten staat toch wel dagelijks bij velen op het programma. Maar hoe langer hoe meer zie je hier “echte dikke” mensen en het meest verontrustend zijn de “kinderen” ! Met een zak chips op straat terwijl moeder boodschappen doet is een zeer gekend straatbeeld. Ook op tijd naar bed kennen ze hier niet, maar wel opblijven en TV kijken. En ondertussen snoepen.  In ieder geval zie je hier overal kinderen met een serieus overgewicht.  

 

 

Facebookmail